Boken om döstädning blev amerikansk tv-succé – nu sänds den i SVT
Johan Svenson, Katarina Blom och Ella Engström hjälper amerikaner att döstäda. Foto: SVT
Kultur | tv

Boken om döstädning blev amerikansk tv-succé – nu sänds den i SVT

Margareta Magnussons bok ”Döstädning – ingen sorglig historia” blev en succé när den kom 2017 och är översatt i 32 länder. Nu kommer den amerikanska succéserien som är baserad på boken till Sverige.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-12
Margareta Magnusson. Foto: Alexander Mahmoud

– Jätteroligt. Det är fascinerande att så många är intresserade av min bok, säger Margareta Magnusson som var 85 år när hon debuterade som författare då.

”Swedish Death Cleaning” heter realityserien i USA som är baserad på boken och som nu kommer till Sverige och sänds på SVT under namnet ”Den svenska konsten att döstäda”. Den amerikanska skådespelaren och komikern Amy Poehler är samproducent och berättare.

– Vi är så glada att få jobba med ett projekt som skänker sådan livsglädje. Svensk döstädning påminner oss om vad som verkligen är viktigt i livet”, sa Amy Poehler i ett uttalande i samband med att det blev officiellt förra året.

Margareta Magnusson och hennes dotter Jane Magnusson, regissör och författare, står båda som exekutiva producenter till serien.

Mycket nöjd med serien

– Men vi har inte lagt oss i utan de har fått göra som de vill. Jag är mycket nöjd med serien och jag tycker också att alla ska döstäda. Alla mår bättre av det, du gör det och dina anhöriga gör det, säger Margareta Magnusson.

Du kan läsa Seniorens reportage med Margareta Magnusson och boken här

”Den svenska konsten att döstäda” visas på SVT sju torsdagar i följd. Premiären var förra torsdagen, 5 oktober, och går även att se på SVT Play.

Upptäcker att livet inte är riktigt över ännu

Serien går ut på att tre svenska döstädare, Katarina Blom, Ella Engström och Johan Svenson, hjälper amerikaner som på olika sätt kört fast i livet att rensa bland sina saker och därmed också mer kunna uppskatta nuet.

Tvärtom vad titeln kanske antyder så är det en serie som hyllar livet. I första programmet möter de tre svenskarna 75-åriga Suzi Sanderson som får hjälp att släppa taget om det förflutna och få upptäcka att livet faktiskt inte är över ännu.

Här kan du se serien på SVT Play

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas