I böckernas underbara värld
Margareta Lilja- Svensson och Sigrid Fredriksson driver podden Älsklingsboken, där de berättar just om älsklingsböcker.
Kultur | aldrig försent

I böckernas underbara värld

Du har ett intresse och vill berätta om det – jamen varför inte starta en podd? Det har Margareta Lilja Svensson och SPF-medlemmen Sigrid Fredriksson gjort. Och de är redan inne på avsnitt 59. Text Karin Asmundson Foto Kristina Wirén

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-04-25

I en friggebod på södra Öland sitter två kvinnor. På bordet framför dem ligger en smart telefon, en boktrave och en anteckningsbok med stödord. Här spelar Margareta Lilja-Svensson och Sigrid Fredriksson in sin podd Älsklingsboken.
Utrustningen är minimal. Innan de sätter sig i studion har de läst och reflekterat, men de har inget färdigt manus. De har ett gratis redigeringsprogram så att de kan ta bort harklingar och hostningar och felsägningar. Annars är podden precis som vore den direktsänd.
Margareta Lilja-Svensson och Sigrid Fredriksson älskar böcker. När pandemin stängde alla vanliga mötesplatser startade de podden Älsklingsboken där de delar med sig av sina bästa boktips.

De släpper ett avsnitt varannan vecka – under de första åren med uppehåll för sommaren – och de ser till att alltid ha avsnitt på lager. När vi träffas ska de spela in avsnitt 59.
Några avsnitt har spelats inför publik, bland annat på biblioteken i Degerhamn och Oskarshamn.
För det mesta tar de upp två böcker och samtalar om dem. Men ibland är det specifika teman som deckare, trädgårdsböcker eller barnböcker.
När de är klara lägger de ut det nya avsnittet. Jättelätt, säger Margareta. Podden hittar man ”där poddar finns”.
Margareta och Sigrid har känt varandra länge. I över 30 år kommer de fram till. Båda är pensionärer, båda har ett stort litteraturintresse och båda har arbetat med språk. Margareta som journalist, Sigrid som lärare.

Margareta Lilja-Svensson.

Vi träffas hos Margareta. På köksbordet ligger en trave med böcker, bland andra Torv av Erik Andersson och De ovärdiga av Roy Jacobsen som kanske kommer att dyka upp i kommande avsnitt.
Sigrid visar sin anteckningsbok med grovplaneringen inför kommande avsnitt. Det är viktigt att fakta som författarnamn, titel, utgivningsår och namn på viktiga figurer är korrekta.
I podden får man höra de två kvinnorna samtala om böcker de älskar. Och samtalet får ta tid.

De började planera podden under våren 2021 och det första avsnittet sändes i november.
– När Margareta föreslog att vi skulle starta en podd hade jag aldrig lyssnat och undrade hur man gör och vad det kostar, berättar Sigrid.
Det kostar inget och tekniken är enkel.
– Man bara söker på internet ”hur gör man en podd” och så får man massor av tips. Vi laddar upp på en sida som är kopplad till Spotify, jag fattar inte riktigt hur, säger hon.
Fungerar gör det i varje fall. De spelade in tio avsnitt innan de började eftersom de insett att många poddare lägger av rätt snabbt så de ville ha flera avsnitt klara innan de började sända.
– Vi hade tänkt att vi skulle ta upp älsklingsböcker, äldre litteratur. Men så blev det inte. Vi har precis läst Harry Potter, skrattar Sigrid.

Sigrid Fredriksson.

Varje avsnitt är på ungefär 25 minuter. Under åren har de talat om både nyutgivna böcker och klassiker.
De har haft teman som trädgårdsspecial och kokböcker, de har lyft fram barnböcker och poesi, de har uppmärksammat älskade men föraktade författare som Sigge Stark och Birgit Th Sparre, de har färdats med äventyrare som Ester Blenda Nordström och Fredrik Sjöberg och undersökt landsbygden tillsammans med Slas och Lars Lerin.
De har hyllat Kerstin Ekman och fördjupat sig i pengars betydelse för kvinnans frigörelse.
I lästips inför sommaren berättade de om sina tidiga läsupplevelser tillsammans med de Fem, Lotta, Greven av Monte Christo och Ringaren i Notre Dame och konstaterade att de som unga aldrig läste Anne på Grönkulla och Det blåser på månen.

När de talade om skräck i litteraturen lyfte de fram Edgar Allan Poe och menar att han är klokskap, verklighetsflykt, skrock och galenskap i ett.
Kokböcker är inte bara recept utan ger också en bild av hur matlagningen ändrats under åren. I det avsnittet tog de bland annat upp Husmoderns död av Sara Danius, Kok-konsten som vetenskap av Charles Emil Hagdahl och Carl Butlers kokbok.

De har gett tips om att turista med författare, som Camilla Läckbergs Fjällbacka, Astrid Lindgrens Vimmerby och Wallanderland i Ystad för att ta några exempel.
I flera avsnitt tar de upp öländska författare, som Johan Theorin som skriver deckare, och Margit Friberg som skrev romaner i historisk miljö.
Margareta är numera ordförande för Margit Fribergsällskapet, Sigrid har varit det. Sällskapet arbetar för att lyfta fram hennes författarskap, bland annat genom nyutgivning av hennes böcker, fördrag och en litterär stig på södra Öland.

Under några år var Margareta redaktör för Parnass som är de litterära sällskapens tidskrift. I landet finns det cirka 150 sällskap som främst är ägnade författare, men också genrer och epoker.
Idéerna för podden är många och det är inga problem för dem att hitta ämnen. Snarare tvärtom.
– Hur vi väljer? Vi går på magkänslan. Ibland går det blixtsnabbt, ibland lägger vi ner. Jag vill gärna ha ett jakttema men Margareta gör passivt motstånd och hoppas att det glöms bort, säger Sigrid.
– Jag är mer för deckare, Sigrid är mer för naturböcker, men jag känner mig som allätare, säger Margareta.
Podden har gjort att de gått på upptäcksfärd i de egna hyllorna och ibland gjort oväntade fynd.
– De senaste åren har jag täppt till luckor. Jag har hittat böcker som stått i hyllan i 20 år som jag aldrig läst, som Melvilles Moby Dick. Den var jättebra. En annan pinsam lucka är Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen, den är ju så bra, säger Margareta.
En annan klassiker de läst i samband med podden är Alice i Underlandet, en bok det ofta refereras till i olika sammanhang. Det har blivit många boktips under åren.

Inspelning pågår. Friggeboden i Margareta Lilja-Svenssons trädgård fungerar som studio. På bordet finns en bokhög, en smart telefon att spela in podden med och ett armbandsur virat runt ett rör såpbubblor för att hålla rätt på tiden. I anteckningsboken finns lite stolpar.

– När vi var på bokmässan i Jönköping la vi upp alla böcker vi haft i podden. Det var en del yngre som tittade. En kvinna i 30-årsåldern undrade vilken klassiker hon borde börja läsa och efter en diskussion rekommenderade jag Bonjour Tristesse som är en ständigt aktuell bok, säger Sigrid.
Att göra en podd är en sak. Att få lyssnare är svårt.
– De är alldeles för få, säger Margareta.
De har drygt 2 000 nedladdningar av avsnitten men skulle gärna ha fler. Lyssnarna finns inte bara i Sverige utan också i USA och Tyskland och de blir ständigt fler.
– Min son som bor i Kalmar var och fikade med en kompis och de pratade om ditten och datten och då berättade kompisen att hans mamma följer en podd som heter Älsklingsboken. Min son sa att det är ju min mamma som gör den, berättar Margareta.
Margareta lägger ut information om kommande avsnitt på sin Facebook-sida, Sigrid på poddens Instagramkonto: alsklingsboken.

De informerar också om podden när de är ute och pratar litteratur.
– Det är många äldre som inte vet hur man gör för att lyssna på en podd, men det är jätteenkelt. Det är bara att googla Älsklingsboken och podd, så hittar man den, säger Sigrid, som menar att seniorer både kan göra och lyssna på poddar.
Båda lyssnar på andras poddar och har märkt att de är av skiftande kvalitet. En del är som radioprogram, andra rätt tramsiga, menar de.
De har en regel de håller hårt på: Inga svordomar. När det gäller innehåll finns inga begränsningar.
– Jag har insett att jag är den evige folkbildaren. Jag vill få många att läsa bra böcker och reflektera över dem. Vi gör det här för att vi tycker att det är kul. Den dagen det inte är roligt längre lägger vi av, säger Sigrid.

Margaretas och Sigrids bästa tips

  • Man måste ha en bärande idé. Vad vill du ha sagt? Ska du informera, underhålla, inspirera? Vem ska lyssna?
  • Tänk på tekniken. Det räcker med en telefon men se till att ljudkvaliteten blir bra annars orkar ingen lyssna. Man måste spela in på en plats som är tyst.
  • Inse att det tar tid – och att det är jobb på sikt.

Vad är en podd?

  • En podd är helt enkelt en ljudfil som man lyssnar på i en digital enhet – som mobil, surfplatta eller dator.
  • Poddar hittas genom en vanlig sökmotor (som Google eller Firefox), men kan också hittas i podd-appar. De vanligaste apparna är Podcaster för Iphone och Google Podcasts för androider
  • De flesta är gratis.

Tips på bokpoddar

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2024-04-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas