Musiken som väckte en hel generation
Kultur | musik

Musiken som väckte en hel generation

Lennart Wretlind, legendarisk producent, programledare och journalist, skriver om när han var tvungen att stanna bilen när han hörde ”A day in the life” med The Beatles för första gången. Läs hans text nedan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-04-26

År 1967 fyllde jag 22 och flyttade till Kalifornien. Jag fick jobb i en skivaffär i Menlo Park nära Stanforduniversitetet. En ljum eftermiddag i maj var jag ute och körde bil, radion stod på, de spelade A day in the life från The Beatles Sgt. Pepper som just kommit ut.
Jag hade aldrig hört något liknande. Jag var tvungen att stanna bilen, kliva ur och andas djupt. Musiken var en milstolpe. Inte bara för The Beatles, utan också för mig. Det var som om allas vår fantasi fick flyga högre och friare tack vare Sgt. Pepper.
Då var jag ändå förberedd. Två veckor tidigare hade debutalbumet med Jimi Hendrix, Are you experienced, släppts.

Allt detta bäddade för sommarens största attraktion, popfestivalen i Monterey. The Beatles tackade nej till att uppträda, de tyckte att det var omöjligt att göra det nya albumet rättvisa på scen. Men Paul McCartney, medlem i festivalkommitén, rekommenderade i stället Jimi Hendrix och sitarmästaren Ravi Shankar.
Jag var där alla tre dagar på denna ”alla popfestivalers moder” med artister som Simon & Garfunkel, Janis Joplin, Otis Redding, The Who och, just det: Hendrix! En varelse som märkligt nog var lika mycket snäll nallebjörn som livsfarlig panter.

Han tände på, satte eld på först publiken och sen sin gitarr som han offrade, slog i småbitar och kastade ut över oss i publiken. Jag satt farligt nära scenen, vettskrämd. En snäll kille från Svartsjölandet som väl borde ha tyckt att så här gör man inte, men ändå kände en skräckblandad förtjusning.
Efter Hendrix, som balsam, kom festivalens sista grupp The Mamas & The Papas som avslutade med sitt paradnummer California dreamin. Men det var inte en dröm. Det var på riktigt och allt finns perfekt bevarat i regissören D.A. Pennebakers konsertfilm Monterey Pop.
Beatles var som sagt inte där – men hade redan räckt över sina blomsterprydda stafettpinnar till oss alla.

Lennart Wretlind är legendarisk producent, programledare och journalist.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-04-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas