Pandemin – snart på bio!
Vårdbiträdet Hanne, spelad av Bianca Kronlöf, med ”sina” boende som hon tar strid för i Så länge hjärtat slår. Foto Nadja Hallström
Kultur | film

Pandemin – snart på bio!

Den första biofilmen om pandemin har precis spelats in. Med ett inspirerande budskap – trots ämnet.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-12-25
Ella Lemhagen.

Ett ungt vårdbiträde på en demensavdelning kämpar för att hålla covid borta. Vilket snart leder till en betydligt större strid. För människovärde och ryggrad. Ungefär så kan handlingen i Så länge hjärtat slår kort beskrivas.
När meriterade regissören Ella Lemhagen fick läsa manuset till filmen för ett år sedan kände hon direkt att detta var en historia som måste berättas.
– I alla bra berättelser måste det finnas något som står på spel. Och det gör det verkligen här, säger hon.
Manuset, skrivet av Malin Lagerlöf, är inspirerat av radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet om Stine Christophersen som anklagades för brott mot lojalitetsplikten av tre chefer på vårdbolaget Attendo när hon vände sig till media efter att ha försökt få gehör internt för kraftfullare skydd för de boende på Sabbatsbergsbyn i Stockholm.
– Så länge hjärtat slår ska inte blandas ihop med dokumentären. Den beskriver en liknande värld, men inte just det boendet och inte just de drabbade. Det skulle finnas en för stor risk att fastna i detaljer, säger Ella Lemhagen.

Filmen spelades in i höstas bland annat i lokalerna på Stora Sköndals före detta äldreboende Kyrkbyn – som var föremål för dokumentären Leva tills jag dör om och med aktivitetscoachen Monica Lyander som visats på bio och SVT – samt i ett annat nerlagt äldreboende.
– Vi har blandat äldre skådespelare med statister. Och många av våra coola och härliga statister är boende på Villa Magnolia, före detta Kyrkbyn. Det här är en ny värld för mig, men jag uppfattar det som ett bättre boende.

Även om det är en ny värld har Ella Lemhagen noterat hur tyst det blivit om den förändring av äldreomsorgen alla partier pratade om under valrörelsen.
– Vårdpersonal och boende skulle få bättre villkor. Men det glömdes bort väldigt fort. När det är så mycket vi borde tagit lärdom av från pandemin. Om vad som är det viktiga – pengar eller människovärde?

Hon är dock inte stenhårt fördömande över hur pandemin hanterades.
– Jag tror att alla försökte göra sitt bästa i en okänd situation. Det är inte svartvitt, säger Ella Lemhagen.
Det är inte heller en anklagelsefilm hon just nu sitter och klipper utan en klassisk David & Goliat-berättelse med glimtar av hopp.
– Det är en visselblåsarfilm. Om att våga vara den som tar ställning för de som är försvarslösa och lätt offras. Att våga vara besvärlig och den som säger STOPP även om det får konsekvenser. Och även om man själv inte har ett jobb eller är i en ställning att vara den som kan säga stopp så ska man gå ut från biosalongen inspirerad och stärkt av att det modet finns hos andra, säger Ella Lemhagen.
En viktig film med andra ord.

Så länge hjärtat slår har premiär hösten 2024.

Lyssna!

Det illojala vårdbiträdet är en radiodokumentär i 2 delar på sverigesradio.se

Dölj faktaruta

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-12-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas