Bättre balans tack vare Tai Chi
Landet runt | SPF Skaraborg

Bättre balans tack vare Tai Chi

SPF Skaraborg
Publicerad 2022-11-16

Äntligen har medlemmar i SPF Seniorerna Skövde i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan kunnat träffas inomhus och lära sig Tai Chi för bättre balans. Efter åtta veckor upplever flertalet att de har fått bättre balans. Nu i slutet av terminen frågar många när vi ska börja igen efter jul- och nyårsuppehåll.

Enligt Socialstyrelsens rapport om fallprevention i maj 2022, ligger tai chi högst på listan som fysisk aktiviteter med stor fallförebyggande effekt. Det finns många tai chi-sorter och en väldigt stor mängd olika tai chi-sekvenser – allt ifrån Chengstil med sina svåra men vackra rörelser till mer modern Sunstil med stort inslag av qigong som används mycket inom hälsovård. Däremellan finns Yangstil som är populärast i världen. Oavsett vilken tai chi-stil som tränas så finns samma principer som ger bl.a. bättre balans.

Tai Chi för Bättre Balans (TCA) var den första tai chi-sekvens som togs fram inom Tai Chi for Health Institute och utvecklades av en läkare i Australien på 1990-talet. Redan 2007 gjordes världens största fallförebyggande studie med 702 deltagare som visade att återkommande fall beroende på dålig balans reducerades med 70% efter 16 veckors regelbunden träning av valfri tai chi-stil.

Tai Chi för Bättre Balans har spridits över hela världen där den lärs ut i Sverige nästan uteslutande av sjukgymnaster inom hälsovården. Ledaren Myra Lehmann har tränat tai chi i snart 30 år och blev certifierad instruktör of Tai Chi for Health Institute för att kunna lära ut denna tai chi. I 6 år har hon visat andra årsrika hur man kan förbättra balansen samtidigt som vi har roligt. Till sommaren träffas de som vill i Rhododendrondalen och upplever träning i naturen.

SPF Skaraborg
Publicerad 2022-11-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas