Besök i Ornässtugan – där Gustav Vasa gömde sig…
Landet runt | SPF Dalarna
i den här sängen sägs att Gustav Vasa sov i under sin vistelse i Ornässtugan. Att sängen var så kort beror på att man sov halvsittandes på den tiden.

Besök i Ornässtugan – där Gustav Vasa gömde sig…

SPF Dalarna
Publicerad 2022-06-14

Den 8 juni var vi ett litet gäng med pensionärer från SPF Seniorerna i Borlänge på en guidad visning av Ornässtugan. Och detta fick vi bland annat lära oss under den guidade turen:

Ornässtugan är Sveriges mest kända timmerbyggnad. Och här inryms också en av världens äldst bevarande utställningar från 1758 som är öppen för allmänheten.

Själva loftsbyggnaden uppfördes i början av 1500-talet av Stig Hansson, en förmögen bergsman.

När Gustav Vasa år 1521 var på flykt från den danske unionskungen Kristian II, mera känd som Kristian Tyrann, gömde han sig i Ornässtugan. Men han blev förrådd av gårdens ägare Arendt Persson. Med hjälp av gårdsfrun Barbro Stigsdotter lyckades han fly med hopvirade lakan genom stugans dass och kunde därifrån ta sig vidare. Gustav ville att dalkarlarna skulle hjälpa honom med ett uppror mot Kristian Tyrann. Han ville inte att en dansk skulle vara kung över Sverige.

Kung Kristian II ville under pompa och ståt låta sig krönas i Stockholm. Gästerna som var inbjudna till kröningsfesten kallades till ett möte på slottet. När de väl kom dit avrättades uppemot 100 personer de följande dagarna. En händelse som kallas Stockholms blodbad. Flera av Gustav Vasas släktingar avrättades medan Gustav undgick döden eftersom han satt fängslad i Danmark.

Vår guidning började i källaren. Sedan fortsatte vi upp till loftets övervåning där vi besökte både utställningen och andra intressanta rum. Sammantaget en kul och lärorik eftermiddag.

Text och foto: Roger Johansson

SPF Dalarna
Publicerad 2022-06-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas