Landet runt | SPF Västerbotten

Bjurholms bussresa

SPF Västerbotten
Publicerad 2017-10-02

Ett gäng förväntansfulla SPF Seniorer i Bjurholm äntrade bussen. Första stoppet var Köpmanholmen där sällskapet intog lunch på Restaurang Kajen där naturligtvis fisk serverades. Lagom till kaffet underhöll Alf ”Affe” Granqvist på durspel och egentillverkad  nyckelharpa.

Efter en kortare bussträcka kom sällskapet till Docksta där båten Rånö stod beredd. Inga vita gäss men nog var det sjögång så det stänkte runt båten på väg mot Ulvöarna. Sällskapet gick i land i Ulvöhamn som ligger väl skyddat i Ulvösundet på norra ön. Väl på land hälsades välkommen av guiden Sven Bohlin. Han visade sig vara väldigt kunnig och berättade med stor inlevelse. Han guidade gruppen i det gamla kapellet som timrades år 1622. Målningarna som blev klara 1719 utfördes av Roland Johansson Öberg som var född på ön. De föreställer bl a berättelsen om Den förlorade sonen. Det fyrmastade votivskeppet skänktes 1770 till kapellet av Gävlefiskarna. Kapellet har ingen värmeanordning men används året runt.

Sällskapet guidades också i museet och de gamla sjöbodarna. Under 1550-talet anlände de första nybyggarna, bönder som fiskade till husbehov. De byggde de första sjöbodarna som sedan hyrdes ut till fjärrfiskare från framförallt Gävle. Ulvön är mest känt för sin tillverkning av surströmming. Det sista stora salteriet lades dock ner 1983 men produktionen fortsätter småskaligt.

Middag intogs på hotellet innan sällskapet styrde kosan hemåt. Det smakade gott med bussfika under hemresan. Ett tack framfördes till chauffören Gunnar Nyberg och researrangören Gunilla Persson.

Text Aina Nygren

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2017-10-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas