Landet runt | SPF Västerbotten

Bjurholms endagsresa

SPF Västerbotten
Publicerad 2021-08-17

SPF Seniorerna Bjurholm har gjort en biltur till Olofsfors Bruk. Väl där intogs lunch på Café anno 1762 innan rundvandringen började.

Olofsfors bruk var ett järnbruk grundat vid Leduåns nedersta fors senare delen av 1700-talet. Masugnen lades ner i slutet på 1800-talet men verksamheten fortsatte genom Olofsfors AB. Mycket av bruksmiljön har bevarats så området är väl värt ett besök. Den unika stångjärnshammaren är en av sevärdheterna. Deltagarna besökte också marknadstorget och en antikhandel där många gjorde fynd.

På hemvägen gjorde sällskapet ett besök på Brattsbacka muséum. Där smakade det gott med kaffe och hembakt fikabröd ute på gårdsplanen. Kenneth Sjöström berättade om skolhuset som blev museum när barnantalet i byn och byarna runt omkring minskade.

Lagom till visningen av museet började det mullra så det var lämpligt att gå inomhus. Kerstin Sjöström guidade bland de gamla väldokumenterade föremålen och deltagarna fick en inblick i hur uppfinningsrikedom i forna tider hjälpt människor i vardagen som måste fungera för att överleva. När guidningen var klar var åskskuren i avtagande. De nöjda resenärerna kunde konstatera att det varit en lyckad dag.

Aina Nygren

SPF Västerbotten
Publicerad 2021-08-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas