Landet runt | SPF Västerbotten

Bjurholms friluftsdag

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-08-08

”Kjell & kompani ” hade bjudit in SPF-are från Bjurholm till friluftsdag i Fredrika. Besöket inleddes på hembygdsgården på Sjönäset där Kjell Nilsson, Majbritt Broström, och Ingrid Norrman hälsade välkommen. Därefter guidade Kjell och berättade om området och dess byggnader.

Initiativtagare och grundare till hembygdsområdet och föreningen var pastorsdiakon Frans Forsgren som ordnade dit en lada till Sjönäset. Första huset som inköptes hade stått på Basamyran där samvetsömma dikade ut myren under kriget. Nästa byggnad som flyttades till området hade tjänstgjort som fattigstuga och arrest i Fredrika. Den används numera som bagarstuga.  Stora huset med samlingslokal kommer från Ångmans i Lillögda. En annan byggnad, Långbäckenstugan är inredd som ett 1800-talshem med bl a högsäng i köket och schabloner på väggarna. I kammaren finns en utställning med hattar. Övriga byggnader på området är en lada benämnd Tjyvrödgeladan, härbre, sommarkök och båthus. En f d fäbodstuga, tidigare ägd av Holmsele Fristads byamän och flyttad fyra gånger, kallas Vitterhuset. Besökare erbjuds att övernatta däri men varnas då vittra ännu sägs hemsöka stugan.

Efter guidningen serverades kaffe, goda mackor och fikabröd. Kjell hade gjort 10 tipsfrågor som vållade trevligt huvudbry. Därefter besöktes templet i Fredrika där Ingrid Norrman guidade och deltagarna fick inblick i buddismen genom en munk som berättade via tolk. Dagen avslutades med besök uppe på berget med vidunderlig utsikt över vildmarken kring soliga och vackra Fredrika.

Aina Nygren

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-08-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas