Bjurholms kulturresa
Landet runt | SPF Västerbotten
SPF Seniorer på kulturresa, här Myckelgensjö. Foto: Hans-Olof Olofsson

Bjurholms kulturresa

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-06-20

En buss rullade ut från Bjurholms busstation med ett fyrtiotal SPF-are. Klockan visade 07.30 och det regnade. Men reseledaren Gunilla lät sig inte nedslås utan muntrade upp med att berätta om resans innehåll.

Efter avbrott med hett braskokt kaffe, smörgås och mandelskorpa fortsatte färden mot Norråker. Där åt vi lunch och blev dessutom underhållna av Tjärnmyrbergarn.

Så gick färden vidare till Skansnäset och Lapplia Bygdemuséum innan det bar iväg till Bilmuséet i Hoting. Där finns nästan 100 bilar, ett fyrtiotal motorcyklar, modellbilar och annat fordonsrelaterat material. Sista stoppet för dagen var RSMH Fjällsjö i Backe där middag och övernattning väntade. Konstnären Jonny Persson visade film och berättade om sin uppväxt på ett litet jordbruk utan väg, el och telefon.

Nästa dag besökte vi Rossön; stenåldersmuséet en byggnad med kakelugnar, gamla vackra tapeter och i taket stuckatur. Trappan till andra våningen står inte Hotell Knaust långt efter. Vi besökte också Rossöns gamla kyrka.

På hemresan stannade vi i Myckelgensjö, en av Sveriges bäst bevarade bondgårdar från 1600-talet. Till gården hör 28 byggnader, bl a jordkällare, stolpbod, linhus, kornbastu, smedja, kolhus, fårhus, fähus, stall.  Lite frusna klev vi in i den varma bussen som styrde kosan mot sista stoppet för dagen; middag i Bredbyn.

Stort Tack till bussens riddare Gunnar som förutom utmärkt chaufför även hanterar dragspel med bravur och reseledaren Gunilla som sytt ihop och planerat programmet in i minsta detalj. Tack från nöjda resenärer!

Ulla Rosenberg Helmersson

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-06-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas