Bjurholms surströmmingsfest
Landet runt | SPF Västerbotten
Gunilla Persson i sitt esse i samspråk med muséeföreståndare Anette Norberg

Bjurholms surströmmingsfest

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-09-02

Antingen älskar man den eller avskyr, det är naturligtvis SURSTRÖMMING det handlar om. Nyligen inledde SPF Bjurholm höstens aktiviteter med traditionell surströmmingsfest.

Det hela började med besök i den vackra byn Vargträsk. Byn bildade 1995 en intresseförening med syftet att behålla karaktären av öppen jordbruksbygd. Trots att antalet fastboende hushåll länge bara varit ett har föreningen lyckats att med olika aktiviteter stärka gemenskapen och öka trivseln för såväl fast- och fritidsboende som besökare.

Ett museum visar ursprungsbyn i modeller och bilder av boendet och livet under drygt 200 år. Släktträd visar de olika familjernas ursprung liksom en stor samling gamla fotografier. De första nybyggarna slog sig ner i byn 1761, Karin Olofsdotter och Erik Ersson med ursprung i Hörnsjö.

Många inspirerande intryck hade SPFarna med sig när bussen vände mot Örträsk och restaurang Pärlan där surströmmingen väntade. En ymnig buffé var uppdukad och festen kunde börja. Donald Paulsson underhöll med sång och musik och den som ville kunde ta sig en svängom. Efter dragning på skördelotteriet kunde de mätta och nöjda deltagarna återvända till Bjurholm med ett stort tack till arrangör och chaufför.

Ulla R Helmersson

 

 

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-09-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas