Bussutflykt till mäktig fors och fåruppfödning
Landet runt | SPF Västerbotten

Bussutflykt till mäktig fors och fåruppfödning

SPF Västerbotten
Publicerad 2022-05-31

SPF Seniorerna Bjurholm har gjort en bussutflykt där målet var Örträsk. Väl framme intogs lunch på restaurang Pärlan innan sällskapet drog vidare till mäktiga Storforsen, Långsele. Kraftverket som ägs av Skellefteå Kraft levererar med full kapacitet fem megawatt/dag. Efter guidningen smakade det gott med bulle + kaka och kaffe kokt över öppen eld.

Sällskapet drog vidare till Västra Örträsk där målet var Bränna Gård som drivs av Stefan Svensson och Ingrid Lindgren. Stefan hälsade välkommen och berättade hur allting började. Efter ett antal år med jobb på annan ort längtade han tillbaka till hemgården i V Örträsk. Han och sambon Ingrid Lindgren bosatte sig där och bestämde sig för att satsa på fåruppfödning för ”får sköter sig själva”. Snart nog insåg de att det nog inte var riktigt så det fungerade.

Gården har i dag två baggar av gotlandsras och en finullsbagge som Stefan beskriver som riktiga slagskämpar som stångas rejält om herraväldet. I nuläget har gården 170 tackor + ett flertal lamm betandes utomhus. Till att börja med var tanken att klara sig utan vallhundar men efter några dagar med fåfänga försök att få ordning på flocken införskaffades två vallhundar av rasen Border collie, som är perfekta vallare.

Då det är svårt få bärighet i fårskötsel införskaffades också kvigor. I dagsläget 19 kvigor, renrasiga Angus + Wagyu, en exklusiv ras från Japan. Kvigorna blir dikor när de kalvat, diar sin kalv i sex månader.  Till gården hör också sprätthöns + en färggrann tupp.

Researrangören Gunilla Persson tackades för ett trevligt upplagt program och busschauffören Mikael Arnqvist för lugn och säker körning.

text

Aina Nygren

SPF Västerbotten
Publicerad 2022-05-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas