Covid-19 aktuellt ämne på SPF Seniorerna Faluns medlemsmöte
Landet runt | SPF Dalarna

Covid-19 aktuellt ämne på SPF Seniorerna Faluns medlemsmöte

SPF Dalarna
Publicerad 2021-10-11

Jo, en tredje dos vaccin mot Covid-19 blir nog aktuell här i Sverige.

– Men först måste man studera biverkningarna noga.

Det sade Ivan Vig, infektionsläkare och under många är verksamhetschef på infektionskliniken här i Falun, när han besökte vårt medlemsmöte den 6 oktober.

Omkring 50 medlemmar hade samlats för att lyssna på Ivan Vig. Han började på infektionskliniken redan 1974 och är numera pensionär, men har under pandemin, tillsammans med tillika pensionerade kollegor,arbetat med smittspårning.

Ivan Vigs föredrag innehöll ”smått och gott. Bland annat konstaterade han att vi här i Sverige ligger bra till när det gäller konstaterade fall av Covid-19, just nu. Värre är det i England, Turkiet och Ryssland, bland andra länder.

Men när pandemin bröt ut i början av 2020 blev alla mer eller mindre tagna på sängen, trots att varningstecknen funnits där.

Första oktober 2019 förutsåg en rad experter i radions P1 att nästa pandemi snart skulle vara här. Men detta fick inget allmänt genomslag.

– I november samma år var riksdagens samtliga ledamöter inbjudna till ett stort virusseminarium – fyra kom, berättade Ivan Vig.

Ett aktuellt ämne är kunskapen om att de vaccinerades antikroppsnivåer sjunker med tiden, och att Folkhälsomyndigheten därför beslutat att erbjuda vaccin till alla över 85 år en tredje dos.

– Åldern är den viktigaste faktorn för risk att bli allvarligt sjuk av Covid-19, sade Ivan Vig.

Sänkningen av antikroppsnivåerna blir ganska dramatisk med tiden, men det är svårt att veta vilken nivå av antikroppar man behöver, menade han.

Med låga nivåer av antikroppar ökar risken för så kallade genombrottsinfektioner. I Israel ges därför befolkningen en tredje dos vaccin. Och i Norge har man beslutat ge en tredje dos till alla över 65 år.

– Men biverkningarna måste studeras noga innan man kan rekommendera en tredje dos allmänt här i Sverige. Men jag tror det blir aktuellt.

Hur ser det då ut framöver?

– Det är låg risk för ett samhälleligt jätteutbrott, eftersom relativt få medborgare har låg immunitet. Däremot finns det en moderat risk för att sjukvården ska få ta emot många patienter med Covid-19.

– Men inom vård- och omsorgen är risken påtaglig för utbrott bland äldre, eftersom de har ett åldrat immunsystem, och kan bli väldigt sjuka.

Vård- och omsorgspersonalen är ju föremål för diskussion just nu, eftersom många inte vaccinerat sig.

– Men det tar sig och antalet vaccinerade bland dem ökar, det finns det siffror som visar.

Hur effektiva är då vaccinerna?

– Pfizer/Biontechs vaccin är bättre än Astras när det gäller att minimera risen för att insjukna i Covid-19, men när det gäller att minimera risken för att hamna på sjukhus är de två vaccinera lika bra.

Hur ska man tänka nu när samhället har öppnat igen?

– Man måste tänka på om man själv tillhör någon riskgrupp, hur många doser vaccin man fått, hur smittan ser ut i samhället och i vilken miljö man rör sig och agera efter det. Själv ska jag till Stockholm på teater i helgen och tänker ha på mig munskydd då.

Bilden: Hanne Hedin och Torsten Hedbom i programkommittén tackade Ivan Vig med blommor efter föredraget.

Text och foto: Inger Söderlund

SPF Dalarna
Publicerad 2021-10-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas