Eldfängt hos Skurups seniorer
Landet runt | SPF Skåne

Eldfängt hos Skurups seniorer

SPF Skåne
Publicerad 2019-09-23

Välbesökt som alltid! Skurups SPF-are går man ur huse när det är månadsmöte i Folkets park. 18 september var det dags igen med ett välmatat program.

Dagens dragplåster var kriminalinspektör Dan Granvik, mannen som till slut lyckades få den beryktade gryningspyromanen bakom lås och bom. Fast han påpekade att Ulf Borgström inte är en pyroman utan en samhällshatare. Hans motiv är hämnd, inte nöjet att se lågorna härja.

Granvik berättade om Borgströms tio år långa eldfängda karriär och hur han ständigt gäckat polisen. Han har en intelligens långt utöver det vanliga och den använder han till att noggrant planera sina utflykter utrustad med, stearinljus och toalettrullar. Medan ljusen brinner ner på sin väg mot det brännbara underlaget försvinner Borgström raskt från platsen. Men han vill att alla ska veta att han är upphovsmannen och roar sig med att använda olika kännetecken, signum, för att berätta var han varit. Det kan vara siffror, ord eller namn på något som påverkat honom. Något sådant fanns alltid i anslutning till brottsplatsen.

Hans fall blev en decembernatt när han hade beslutat elda upp ett flerfamiljshus i Ystad. Det slutade med dom på åtta år. Straffet är avtjänat, men Borgström är redan tillbaka i fängelset efter nya dåd. En miljard har han kostat samhället hittills och mer lär det bli.

Den här gången kunde ordförande Kjell Bengtsson välkomna 217 medlemmar. Medlemmarna fick veta att det blir dans i parken 25 oktober.

Föreningens resor är populära: Kroatienresan är fulltecknad, resan för att titta på musikalen Grease i det närmaste fulltecknad och äppelmarknaden hade då bara sex platser kvar att erbjuda. Också höstfestens platser börjar fyllas.

Vinnarna i SPF golfen 2019 hyllades. A-klassen vanns av Kenneth Palmfält och B-klassen av Nils Erik Larsson.

Kjell Sjöstedt, friskvårdsansvarig, berättade att det finns lediga platser på Gummifabrikens styrketräning och uppmanade de som har platser att avboka om man inte vill fortsätta.

Han berättade också att nästa bowlingrunda är den 17 oktober.

Marina Svensson från Skurups Sparbank informerade om hur stor vikt vi måste lägga vid att hantera de digitala banktjänsterna säkert. Grundregeln är att aldrig logga in på någon annans begäran och aldrig lämna ut inloggningsuppgifter. Då är den nya tekniken säker, menar banken.

Ta chansen att lära mer om mobil och surfplattor, passade vår studieansvariga Christina Brandt på att påpeka. Ny kurs är på gång

Hon upplyste också om möjligheten att gå kurs i hjärt-och lungräddning i Ystad 2 eller 7 oktober. 350 kronor kostar kursen, en billig livförsäkring.

Alla aktiviteter finns på vår hemsida.

Inga Chrisén är friskvårdsansvarig och hon informerade om hur vanliga och allvarliga fallolyckor är och hur man ska undvika att drabbas. Mat och motion är viktigt för att stärka muskler och träning för bättre koordination och balans. Det är också viktigt att ha koll på sina läkemedel. Där kan orsaken till svaghet och yrsel gömma sig.

Bra information finns på socialstyrelsen.se/balanseramera

Sedan uppmanade kören oss att stämma in i allsång och det kunde vi varit lite villigare till.

Kanske blir det bättre 16 oktober. Då möts vi igen för att bland mycket annat lyssna på TV-kända Karin Laserow.

Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2019-09-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas