En dag i Husbyringen
Landet runt | SPF Dalarna

En dag i Husbyringen

SPF Dalarna
Publicerad 2018-06-20

Klockan åtta satte sig 35 lite konfunderade pensionärer, medlemmar i SPF Seniorerna Falun, på bussen för avfärd mot Husby. Det som alla var lite förvånade över, var att det regnade. Vi har knappt sett regn på flera månader. Och just i dag så hände det.

Vår guide Sven G Bergqvist från Rupstjärn anslöt till sällskapet vid Volvo. Sen gick färden via Korsnäs, där Sven berättade lite om bygdens storhetstid med flera sågverk. I Staberg fick vi höra lite om gamla bergsmansgårdar. Första stopp var Husby Kungsgård, där ägaren Göran Jönsson äntrade bussen och berättade lite om herrgårdens historia och hur livet har gestaltat sig där under århundradena. Sen var det inte långt till Husby kyrka, där vi gick ur bussen för att få oss lite historia av kyrkvaktmästare Lollo, som verkligen verkade älska sin kyrka och dess historia. Vi följer Dalälven på slingrande vägar och hamnar i Kloster. Återigen en intressant historia om tiden då där fanns ett riktigt kloster. Tyvärr bara några grundrester kvar att beskåda. Sen bär det av ut i naturen och upp på en höjd där vi får veta att kustlinjen gick för många tusen år sen, när nästan allt var ett stort hav.

Nu började kaffetarmen knorra, så vi satte full fart mot Stjärnsund och förmiddagsfika och ett mycket intressant besök på Polhemsmuseet. Återigen välkomnades vi av en mycket kunnig guide, som pratade om Christopher (Polhem) som det vore hennes egen son, med kärlek och inlevelse.

Färden går vidare mot Långshyttan, där vi får intressant information om vad som har hänt med stålverket och vad som kommer att hända i framtiden. Alla är mycket optimistiska inför kommande tider, vilket bådar gott för bygden.

Dagen avslutas med en härlig lunch på Långshyttans Brukshotell. Ägaren berättade lite om hotellets historia och vad som har hänt och kommer att hända i framtiden. Efter maten tog vi en liten promenad i Disponentparken innan vi satte oss på bussen för återfärd mot Falun. Meningen var att vi skulle göra ännu ett stopp vid en inrasad gruva, men GPS-en var väldigt vilsen bland alla skogsvägar, så vi hamnade lite snett och körde till slut raka vägen hem till Falun.

Stämningen var god och alla var eniga om att vi, trots regnet, hade haft en fantastisk dag och fått lära oss mycket om trakten runt Husbyringen.

Klicka här för fler bilder.

Text: Stig Olsson
Bilder: Jan A. Rune

SPF Dalarna
Publicerad 2018-06-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas