En dagsresa på Göta kanal
Landet runt | SPF Jönköping

En dagsresa på Göta kanal

SPF Jönköping
Publicerad 2023-08-16

En upplevelse många har drömt om. En dagsresa på Göta kanal.

Resan började onsdag 19/7 i Värnamo där vi klev ombord på en tvåvåningsbuss för vidare färd till Sjötorp. Eftersom det är brist på busschaufförer var det kapten Sony själv som körde bussen.  Kapten Sonny har medverkat i TV-serien Göta Kanal och Camping Queen och gör år 2023 sin 41:sta säsong på Göta Kanal.

Vi var 46 ressugna SPF passagerare, 21 SPF:are från Värnamo resten från Bor, Gällaryd och Rydaholm.

Klaffbro över E20.

Väl framme i Sjötorp steg vi på båten M/S Bellevue. Vi anvisades plats i aktersalongen där det genast serverades kaffe, te och smörgås till den då fikasugna gruppen. Sakta gled vi ut på Göta kanal.

Fartyget är byggt i Tyskland 1961 och har certifikat för 220 passagerare. Båten har för och aktersalong samt flera soldäck.

Göta Kanal, Sveriges längsta byggnadsverk med sina 58 slussar och är en av världens vackraste vattenvägar.

Kanalen som är Baltzar von Platens storverk sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön, en sträcka på 190,5 km, varav 87 km är grävd kanal.

Arbetet utfördes med enkla handredskap av sammanlagt c:a 60 000 man under åren 1810 – 1832.

Svängbro med järnväg.

Färden går lugnt och stilla max fem knop genom en idyll av växlande landskap med skog, gårdar och bebyggelse samt över fälten med betande boskap. Under tiden berättar kaptenen om historiska händelser och byggnader längs kanalen och annan kuriosa t.ex. att kanalen är mycket populär för båtentusiaster från hela världen. Även världsomseglare har färdats Göta kanal.

Det närmar sig lunch och vi blir åter inbjudna till aktersalongen där det serverades varmrökt lax med dillkräm, grönsaker, potatis, smör och bröd, måltidsdryck samt kaffe och kaka.

Rullbro.

Vi passerar flera intressanta brokonstruktioner t.ex. Enrullbro eller skjutbro en ovanlig typ av rörlig bro vars brospann kan rullas horisontalt bort från överfarten över exempelvis en kanal.  Svängbro är en bro som öppnas genom att en svängbar mittdel vrids i en 90-gradig vinkel åt sidan. Klaffbro är en sorts öppningsbar bro. … Den är en rörlig bro, där en eller ett par delar av bron kan fällas upp i lodrätt eller nära lodrätt läge.

Vi närmar oss väg E20 med mycket trafik. Vi får grön signal på kanalen och en klaffbro fälls upp och stoppar trafiken på E20. Kanalbåtar har företräde framför bilar.

En 19 kilometer lång guidad båtresa på Göta kanal närmar sig sitt slut genom 16 st. slussar och 10 st. broar med en nivåskillnad på ca 40 meter.

På hemvägen blev det eftermiddagsfika med bröd i Mullsjö.

Mycket nöjda resenärer tackade varandra för resan.

Resesamordnare

Karl-Magnus Svensson

SPF Jönköping
Publicerad 2023-08-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas