En vandring i fullt solsken med rekorddeltagande
Landet runt | SPF Dalarna

En vandring i fullt solsken med rekorddeltagande

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-22

Tisdagens vandring för SPF Seniorerna Falun runt Åg, norr om Svärdsjö lockade rekorddeltagande – vi var 41 personer och fem hundar! Det här är femte året med långvandringar och det tidigare rekordet var 35 personer till Grejsans fäbod förra året.

Det var den finaste soldagen på länge. Himlen var molnfri och det hade blivit lite kyligare, strax under nollstrecket. Lite pudersnö fanns det på sina ställen.Det började med information om bruksorten Åg. Per-Olof Ersson hade förberett sig väl och kunde berätta mycket intressant om orten.Man fick malmen från Vintjärn och hade både masugn och smedja. Men det visade sig att vattenkraften var för dålig för att hantera all malm från Vintjärn. Därför byggdes en större anläggning i Korså bruk. Så småningom blev det också järnväg från Vintjärn via Åg till norra änden på Hinsen. Över Hinsen transporterades malmen till Korså bruk med båt på sommaren och över isen på vintern. Längs järnvägen sattes det upp en telefonledning, bara något år efter att Bell uppfunnit telefonen!Stort tack till P-O!Vandringen gick genom varierande skogar, över Isalaån i riktning ner mot Isala.

Det är knäpptyst i skogen så här års. Vi är en ordentlig störning, när kommer dundrande, 40 personer med 5 hundar. Det går inte så fort för oss – 17 – 18 min/km, när vi går på stigar, så björnar och vargar hinner undan.

Efter ca 4 km kom vi fram till ett vindskjul med en fantastisk utsikt över en spegelblank skogstjärn, där isen börjat lägga sig längs kanterna.

Några satt i det fria och blickade ut över tjärnen och några valde tak över huvudet för rasten. Man njuter av fikat trots att det är någon minusgrad.

Det blir en hel del snack efter vägen. Det är många nya bekantskaper. Några märker att dom har dialekten gemensam och börjar diskutera skolgången och hittar gemensamma punkter. Ett par som stod stilla och pratade som om dom känt varandra länge, men det visade sig att dom bara känt varandra i 300 m!

Vägen hem gick genom ett naturreservat efter en stor skogsbrand orsakad av ett malmtåg som tvärbromsat, så det slog gnistor. Sista biten gick över en lång järnvägsbank över Åg-sjön, som byggdes på 1800-talet.

Dagens vandring blev 9 km och den tog 3 timmar inklusive fikarast.

Klicka här för fler bilder.

Nästa tisdag upprepar vi förra årets sista vandring vid Djurmo Klack, men vi går åt andra hållet, så vi kommer upp på Klacken, vilket vi inte gjorde då. Då blev det nästan 14 km på 4,5 timme och det blir nog ungefär samma i år.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas