Examen i SPF Skurups kockskola
Landet runt | SPF Skåne

Examen i SPF Skurups kockskola

SPF Skåne
Publicerad 2018-04-26

Herrarna I SPF Skurup är händiga i köket. Det kan de tacka hushållsläraren Anna-Stina Lööw för. I fem år har hon hållit kurser i matlagning med enbart manliga elever. Med van hand lotsar hon sina adepter in i kökets hemlighetsfulla värld. De får inte bara lära sig laga god och näringsriktig mat utan också att välja råvaror i affären och då och då pröva på nyheter.

Det började med en grupp, som vuxit till två. De träffas var fjortonde dag för att laga mat, äta mat, prata mat och lära om mat. Och förstås umgås. Det senare är inte minst viktigt.

Vårens kurser har omfattat fem träffar där deltagarna varje gång lagat en middagsrätt, en lunchrätt och en efterrätt. Inriktningen är husmanskost, men Anna Stina introducerar gärna nya, praktiska genvägar till god mat. Dessutom har hon som mångårig hushållslärare i grundskolan en rik kunskapsbank att ösa ur och delar generöst med sig av tips och kunskaper.

Efter matlagningen samlas man kring bordet, smaka, kommenterar och diskuterar.

Lite mer muskot kanske? En aning citron till? Kanske lite honung?

Här drillas smaklökarna till att känna de små nyanserna.

Herrarnas respektive bjuds in att avnjuta avslutningsmåltiden. Det var en rad förväntansfulla damer som bänkade sig när herrarna dukade fram vårens examensprov.

Först litet tilltugg till svalkande dryck: getost och färskost som blandats, rullats i hackad gräslök och dekorerats med en rädisa.

Sedan serverades förrätt, kantareller och bacon i spröd filodeg, snyggt uppdukad med gurka och körsbärstomater. Kocken klagade på att filodegen var samarbetsovillig, men resultatet blev mer än godkänt.

Så blev det huvudrätt med fläskytterfilé i härlig sås, bönor, rödlöksmarmelad och pressad potatis. Och slutligen rabarberpaj.

Betyget enligt gästerna minst nio av tio.

Till hösten är det dags igen. En del av eleverna har hängt med alla fem åren, men matlagning är något man aldrig blir fullärd i så det lär bli fortsättningskurser för några.

Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2018-04-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas