Fem aktiviteter samma dag – kan man ha det?
Landet runt | SPF Dalarna

Fem aktiviteter samma dag – kan man ha det?

SPF Dalarna
Publicerad 2021-11-18

Frågan uppkom när det visade sig att SPF Seniorerna Faluns kommittéer hade bjudit in till följande aktiviteter tisdagen 16 november: Extralång långvandring i Sörskog, Långvandring i Norr Amsberg, Boulespel i Norslund, Fika i föreningslokalen på Åsgatan 37 och Skridskoåkning på Lugnet.

En av aktiviteterna, vandringen från Sörskog beskrevs i inbjudningen som ett riktigt mandomsprov, åtminstone 15 km över stock och sten, upp och ner i berg och dal och det skulle nog bli att lite klafsa i blöta stigar också.Ingen av aktiviteterna hade något krav på föranmälan. Så hur många skulle komma på de olika aktiviteterna? Hur gick det?Så här blev det: 9 skridskoåkare, 16 långlångvandrare (mandomsprovet) och 70 på den mer ”normala” långvandringen. Lägg till det ett inte känt antal på boulespelet (det brukar alltid vara ett ”ordentligt” gäng) och på tisdagsfikat i föreningslokalen. Så visst går det! Läs de olika referaten här nedan.

Klicka här för fler bilder.

Skridskoåkning på Lugnet

Det blev nio deltagare i dagens premiär för pensionärsskridsko på Lugnets bandybana. Efter några uppvärmningsvarv övade vi skridskoteknik i olika banor, låg tyngdpunkt, balans och frånskjut. Vi tränade balansen i enbensåkning och försökte t.o.m. åka slalom på ett ben. Så tåg och vagn några varv för att stärka benmusklerna. Sista halvtimman blev det friåkning runt banan och mycket snack. Någon hade även fika med sig för en mysig avrundning av dagen. Fortsättning följer varje tisdag året ut. Välkomna att hänga på!

Daniels Sven Olsson


Vandring till Per Gynts grotta

Vandringen startade vid Kapellet i Norr Amsberg. Här berättade Barbro Plantin om alla sevärdheter inne i Kapellet, som tyvärr var stängt denna dag. Planen var att vi skulle gjort ett besök därinne.

Vi vandrade så på storgatan ”Gattun” genom Mellanbyn i Amsberg, där vår andre guide Sören Tångring spenderat somrarna hos sin farfar i en av de gamla gårdarna här. Norr Amsberg är en riktigt levande by idag med skola, förskola, badplats, en storbonde, en skogsbonde med ett litet sågverk och en massa pendlare i första hand till Borlänge. Det har varit en stor samlingsplats i långliga tider med kapellet, dit folk kommit från Lennheden, Ängesgårdarna och Kvarnsveden t.ex.

Vandringen gick så upp till Per Gynts grotta, med en fantastisk utsikt, bl.a. ner mot Dalälven. Där kunde man se platsen för Sveriges största timmerskilje i inlandet fram till 1960-talet när flottningen slutade. Som mest arbetade 300 man där, dock inte på helgerna. Men stockarna flöt ju in i alla fall och blev ett tätt lager med timmer. När det var så tätt kunde man springa på stockarna över hela älven till kreaturen som betade på andra sidan. Älven är ju trots allt riktigt bred här!

Per Gynt levde på 1400-talet. Han börjar sin bana på några gårdar i Stora Tuna och detta kan man se i urkunder från den tiden. Men det blev sämre tider och då drog han till Norge. Men det gick inte bättre där heller, så på äldre dar kom han tillbaka till Norr Amsberg, som fredlös. Där levde han i grottan och livnärde sig på röveri, tills bönderna tröttnade, drev ut honom ur grottan och hängde honom. Den här historien berättade den tredje guiden, Mårten Karlsson, för dagen. En utförlig beskrivning av historien runt Per Gynt är bifogad (klicka här) (Barbro Plantin).

Efter besöket vid grottan gick vi till platsen som kallas Galgen, där Per Gynt blev hängd. Det är en riktigt vacker plats där vi intog vårt fika.

Vi var 70 deltagare på denna vandring på 8 km, som tog oss drygt 3 timmar.

Författare
Mats Hiertner

Säsongens tuffaste långvandring i Sörskog

Den tuffaste långvandringen i Sörskog innehöll strapatser av många slag – längd 15 km, höjdskillnad  200 m, blött på många ställen och storm- och vindfälld skog. 16 tappra pensionärer hade ändå antagit utmaningen. Första halvan av vandringen gick längs den sk Vildmarksleden – en 30 km lång led med start i Bjursås.

Fastighetsindelningen och kommungränserna kring Sörskog är komplicerade med enklaver från både Leksand, Falun – ja nästan Rättvik. Gruppen var dock garderad med lantmätarvänner från både Leksand och Falun.

Efter 5 km nådde vi Flymyrkojan som är en gammal skogsarbetarförläggning från förkrigstiden. Redan hit kände vi av blötmarkernas sugande effekt. Kaffet smakade särskilt bra.

Efter kaffepausen påbörjades uppstigningen till vandringens högsta punkt Fänriksberget vars topp ligger på 506 m ö h – inom Leksands kommun.

Ett oväntat möte skedde med en yngre fågeljägare med sin hund och han visade sig i ungdomen varit dagbarn hos en av våra vandrare – Kristina Nyström.

Snart nådde vi målet för dagens andra etapp – Fänrikbo, med möjlighet till påfyllning av energi och vatten. Vi hade hit gått drygt 9 km.

Stugan vid Fänrikbo är öppen för vandrare och går att övernatta i med lämplig sängutrustning. Efter pausen lämnade viVildmarksleden och fortsatte västerut med riktning mot Sörskog. Färden gick kraftigt utför ner mot Ärtån. Vi passerade en bäck för att komma ut på en lättgången skoterled.

Över Ärtån har Tord och Eva byggt en enklare spång och alla klarade den utan att bli blöta.

Sen återstod en slakmota på några kilometer upp mot Sörskogmed samma innehåll som tidigare nämnts – blöta partier och stormdrabbad skog. Alla återvände skadefria – om ändock något stela, efter välförrättat värv.

15 km är tufft även för en vältränad pensionär!

Tord Halvarsson, vandringsledare och författare.

SPF Dalarna
Publicerad 2021-11-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas