Fick lära om prostatacancer på SPF Mora
Landet runt | SPF Dalarna

Fick lära om prostatacancer på SPF Mora

SPF Dalarna
Publicerad 2016-05-16

En intresserad skara medlemmar hade mött upp vid onsdagens medlemsmöte på Majstångsbacken för att lyssna till en representant från Proliv i Dalarna. Inbjuden till detta möte var Hans Tönnberg, boende i Vika. Han hälsades välkommen av Börje Elofssson som direkt överlät ordet till honom. Hans Tönnberg berättade att Proliv i Dalarna består av 322 medlemmar och är en opolitisk organisation. De träffas en gång i månaden och dryftar allt som har med prostatabesvär att göra. De är också villiga att förmedla sina erfarenheter och hjälpa andra i samma situation.

2009 bad Tönnberg att få göra ett PSA-prov, men som visade att han inte hade några problem. 1½ är senare togs ett nytt prov som inte var bra. Han fick träffa urologen som talade om för honom att han hade cancer och berättade för honom hur aggresiva dessa var. Han fick 4 alternativ att grunna på.

Det första var: Att strunta i det

Det andra:       Operation

Det tredje:        Strålning

Det fjärde:        Bromsmedicin

Han fick även veta, att om han valde operation så kan man stråla efteråt, men väljer man strålning i första hand går det inte att sedan operera.

Hans Tönnberg fick rådet att gå hem och fundera på hur han vill göra. Han bestämde sig för operation och denna utfördes av en robot. Operationen lyckades och han kunde lämna sjukhuset efter 2 dagar.

Varje år får ett antal personer prostatacancer och i Dalarna är det cirka 250 personer/år som drabbas. I hela Sverige är siffran ca 11000 personer. Hans Tönnberg rekommenderade att komma i tid, innan det har gått för långt.

Han berättade så lätt och ledigt och det kom många frågor från publiken som han svarade på. Frågor som också framkallade många glada skratt bland publiken.

Hans avtackades av Börje Elofsson öch Karin Mjöberg överlämnade en present till honom för hans medverkan här på SPF.

Ing-Mari Kullander

SPF Dalarna
Publicerad 2016-05-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas