Flera utflykter för SPF Seniorerna Pärlan i Älvsbyn
Landet runt | SPF Norrbotten

Flera utflykter för SPF Seniorerna Pärlan i Älvsbyn

SPF Norrbotten
Publicerad 2019-08-19

Selholmen och Kanis
Efter den mycket uppskattade berättarträffen om högarna på Selholmen med arkeolog Frida Palmbo i april, som tidigare refererats om, så hade SPF Pärlan en hälsosam friluftsdag på Kanis i maj med aktiviteter och korvgrillning.

Smurfit Kappa
I juni blev det den traditionella vårresan med buss och nära 60-talet årsrika personer. Resan gick till Smurfit Kappa för att följa upp en tidigare berättarträff om det företaget. Efter kaffet så presenterade sig Peder och Östen, två mycket kunniga, lojala och engagerade guider med lång erfarenhet på företaget. Företaget är globalt med ca 44 000 anställda varav ca 500 i Piteå. Det är Europas största craft liner bruk och använder inhemsk råvara till 97 %. Det blev en spännande resa genom verksamheten i såväl tid som rum. De berättade om den utveckling som företaget genomgått mot en fossilfri drift, om teknik och arbetarskydd, om att gå mot egen energiförsörjning, om produkter och produktutveckling. Värdet på björk tex är numera högt från att på 70-talet ha ansetts som skräp och hormoslyrbesprutats. Under rundvandringen i lokalerna visades en verksamhet upp som kanske många av dagens seniorer varit med om att arbeta upp och utveckla. Det blev en lärorik och intressant belysning av ett företag värt att glädjas över.

 Lunch på Storstrand
Från Kappa Smurfit åkte seniorerna till Storstrand för en himla god lunch.
På hemvägen mot Älvsbyn gjordes ett uppskattat stopp på Stormyrbergets Lantgård. Massor av inspirerande grejer och detaljer visades av ägarna. Också här flödade kreativitet och entreprenörsanda.  Kaffe med rabarberkaka och grädde serverades i de varsamt renoverade stugorna.
Ännu en dag fylld med lärorika, roliga, matiga, pratiga inslag.

Återseendets glädje

Surströmmingspremiär
Efter ett par månaders sommaruppehåll blev det så äntligen dags för Surströmmingspremiär! På dagen för premiären samlades 85 ”passionärer”  ( en buss räckte inte till ! ) i Vidsels Kulturhus på ett mycket traditionsenligt vis. Kvällen var ljum, tidvis mycket solig och ibland med stora mörka moln. Det märktes högt och glatt att det var efterlängtat att få träffa såväl tidigare vänner som att göra nya bekantskaper.

Festkommittén hade möblerat och dukat vackert. Medan strömmingen och tillbehören förbereddes sjöng SPF-kören några kända slagdängor till Christina Nilssons eminenta pianoackompanjemang. Ulla Berg deklamerade en för tillfället lämpligt humoristisk dikt om surströmmingen.

Informationer
Det tog en ansenlig tid för ordförande Per att informera om aktiviteter som ligger närmast framför, så många var de.  Man kan delta i olika aktiviteter varje dag i veckan, faktiskt. Föreningen arrangerar körsång, bowling, akrylmålning, hantverk, Älvsbyn genom åren i foto, bilder och berättelser, medlemsmöten, berättarträffar, trafikcirkel, en månatlig gemensam lunch på Polar och mycket mera. Alla är välkomna och många fler deltagare efterfrågas.

Sång och musik
Allsången leddes av ”försångarna” Göran Stenlund och Ebbe Häggström med Stig Boström och hans dragspel. Det var drag under galoscherna när publiken stämde i.

Kalles hjärnkoll
Det är skönt att sträcka ut benen efter maten. Karl-Erik Sjöberg hade satt ihop ett riktigt klurigt quiz med hälsa som sammanhållande tema: Kalles Hjärnkoll! Också de frågorna gav många tillfällen till glada samspråk. Vinnarna fick varsin älvsbykasse fylld med godsaker.

När man skulle hjälpas åt efter festen att städa undan de många borden var det visst mer svettdroppar och pustanden än vanligt, åldern tar ut sin rätt!

Lotteri med vinstutdelning
Som vanligt var vinstborden fyllda av vackra, roliga, goda, nyttiga produkter: hemkokt hjortronsylt, konstfärdigt stickade sockor och andra alster, böcker och handarbeten för att bara nämna ett fåtal saker. Det var mycket annat och allt var eftertraktat.

Inger Boström 
SPF Seniorerna Pärlan i Älvsbyn

 

SPF Norrbotten
Publicerad 2019-08-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas