Fotovisning hos Bjurholm
Landet runt | SPF Västerbotten
Petra Westermark berättar och visar bilder. Foto: Rolf Eckeskog

Fotovisning hos Bjurholm

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-04-22

Petra Westermark, rektor för Hörnsjö friskola, berättade och visade bilder när SPF Seniorerna Bjurholm träffades. Petra hade länge velat långpaddla längs vattendrag där hon inte skulle behöva bära kanoten. Hon bestämde sig för Yukonfloden i Kanada som är 300 mil lång och målet var Berings hav. Hon inköpte en dubbelkajak och lämnade staden Whitehorse. De första 70 milen hade hon sällskap. Återstående 230 mil paddlade hon ensam. I kajaken hade hon 50 kg proviant bl a mat för 10 veckor samt kastspö och fiskenät.

Petra tänkte ”fall inte i vattnet” för det var väldigt kallt och grumligt. Hon tillredde och åt den fisk hon lyckades fånga. Det var gott om drivved att elda för matlagning och klädtvätt. Slog helst läger på öar för de var fria från björn. Övriga stränder kollade hon noga; fanns det färska björnspår valde hon ett annat ställe. När Petra var tvungen övernatta i björnland satte hon elstängsel runt tältet. Såg både svartbjörn och grizzlybjörn. En morgon när hon tittade ut ur tältet stod hon öga mot öga med en varg som dock lommade iväg. Vid ett tillfälle mötte hon en simmande älgko i floden. Älgkorna väljer att föda sina kalvar på öar för att undkomma rovdjur. När kalvarna blir tillräckligt stora simmar kon med dem till land. Efter 40 mil in i Alaska kom Petra till den första byn där den enda fast boende var en kvinna.  En längre sträcka oroades Petra av brandrök över floden. Innan sträckan var avverkad så tog kajaken in vatten så det blev till att laga den med bl a silvertejp.

Ett gäng damer och herrar på Kyrkogatan stod för gott fika. Lotter såldes och husbandet under ledning av Rolf Eckeskog spelade.

Aina Nygren

 

 

 

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-04-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas