Från medeltid till vikingatid
Landet runt | SPF Västmanland
Guidens favoritgrav.

Från medeltid till vikingatid

SPF Västmanland
Publicerad 2023-08-18

Mitt under medeltidsdagarna i Arboga reste ett gäng SPF-are från Arboga och Kungsör tillbaka i tiden till vikingastaden och världsarvet Birka på Björkö i Mälaren. Resenärerna var förvarnade om att det skulle regna hela dagen och var rustade därefter. Regn fick vi också på bussresan till Mariefred. Resten av dagen höll sig regnet borta ända tills vi satt oss i bussen för hemresan. Tala om att ha tur med vädret!

Efter en dryg timmes båtresa med Nya Hjelmare Kanal var vi framme i Birka. Här uppstod nu den stora förvirringen – vad ska hända nu? Efter viss väntan fick vi besked om att vi skulle äta lunch som sedan intogs i restaurangen med det tidstypiska namnet Särimner. En väl tilltagen tallrik med lax eller hjortskav smakade bra i den unika vikingamiljön.

Kunnig guide.

Påjagade av vår guide började vi den bitvis jobbiga vandringen genom gravfälten upp mot Ansgarskorset med många stopp, eftersom vår kunniga guide hade mycket att berätta om stadens historia. Bland annat finns på ön omkring 3000 synliga gravar. Flera olika gravtyper finns representerade, antingen innehållande brand- eller skelettbegravningar.

Om Ansgar ”Nordens apostel” berättade han att han kom till Birka som kristen missionär första gången omkring år 830 och lyckades bilda en liten församling. Han återvände hem till Tyskland men återkom 20 år senare och fann att församlingen upplösts och kyrkan riven. Återigen byggde han en kyrka, bildade en församling och åkte besviken hem igen. Besviken för att han hade hoppats bli dödad och därigenom bli martyr, men ingen behagade slå ihjäl honom!

Ansgarkorset.

Omkring 700–1000 personer antas ha varit bosatta i Birka när staden var som störst. Köpmän från när och fjärran med dyrbara handelsvaror sökte sig till staden. Birka övergavs av okända skäl i slutet av 900-talet. Det finns flera teorier om varför. En är att handeln flyttade till Sigtuna. En annan att landhöjningen gjorde det svårare att ta sig in i Mälaren med båt.

Efter denna faktaspäckade promenad i staden Birka gjorde de flesta av oss ett besök i museet med fantastiska modeller av vikingastaden. Efter en sista fikastund var det dags att med trötta ben borda båten och bussen för färden mot Kungsör och Arboga.

En väl använd dag och en nyttig historielektion om Birka som brukar kallas för ”Sveriges första stad.

Text och bild: Roland Persson
SPF Seniorerna Aktiv Arboga

Tättbebyggt.

Livet förr.
SPF Västmanland
Publicerad 2023-08-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas