Fullsatt medlemsmöte fick höra om Centrala stadsrum
Landet runt | SPF Dalarna

Fullsatt medlemsmöte fick höra om Centrala stadsrum

SPF Dalarna
Publicerad 2019-09-16

Fullsatt och lapp på luckan! Fler stolar fick plockas fram ur förråden och mer kaffe kokas.

September månads medlemsmöte hos SPF Seniorerna Falun lockade omkring 125 personer och anledningen: Lasse Westin från Centrala Stadsrum som berättade om sin verksamhet och vad som händer i Falun.

Men först några ord från vår ordförande Anders Sätterberg som berättade att expeditionens flytt till Studenternas hus, gamla Stadshotellet, står för dörren.

– Men än har vi inget Seniorernas Hus, och vi blir kvar med våra möten här i Nybrokyrkan åtminstone under första kvartalet 2020, sade han. Men arbetet för att få till ett Seniorernas hus pågår och 16 oktober reser en arbetsgrupp till Gnesta för att besöka och lära av det Seniorernas hus man har där.

Centrala Stadsrum är en ekonomisk, medlemsägd förening som i samarbete med kommunen och näringslivet arbetar med att öka handeln och göra stadskärnan trevlig att vara i. Det kan man läsa på Centrala Stadsrums hemsida.

– Falun är vår stad, Falu centrum är vårt, vårt vardagsrum, sade Lasse Westin.
– Och där ska vi kunna vara med släkt och vänner, vi ska kunna äta, få oss kultur till livs, och kunna handla. Och vi ska vara jätteglada att vi har en levande stadskärna.

Centrala Stadsrums idé är att locka folk till stadskärnan, och har mätt en ökning av besökare i just stadskärnan på 13 procent under sommarmånaderna, jämfört med i fjol.

– Och vi ska öka besöksantalet med 20 procent till 2025, sade han.

En trevlig stadskärna är förstås attraktivt och lockande, den målade trasmattan snett över Stora Torget, är ett bidrag till trevligheten, den ombyggda och ommålade Pride-trappan, en annan. Klottersanering och upplockning av fimpar är andra aktiviteter för att öka trivseln.

Men många affärslokaler gapar toppa i centrum, men Lasse Westin menade att det är vi själva som avgör butikernas öde, handlar vi i stan, eller inte, det är upp till oss.

– En undersökning visar att e-handeln i Falun står för 11 procent av all handel, men 89 procent är vad vi själva handlar i centrum.
– Men nya affärer etablerar sig och senast i går hörde en frisör av sig och ville ha hjälp att hitta en lokal.

Just nu är åtta procent av stadens 267 lokaler tomma, eller 21 stycken. Och från butiksfrågan är det nära till frågan om det finns parkeringar.

– Det finns det, sade Lasse Wallin, på till exempel Rödbroparkeringen kostar det fem kronor i timmen och från den är det bara 10 minuter till centrum.
– Men vi jobbar mycket för att det ska vara lätt att ta sig till centrum, vi jobbar i samverkan med fastighetsägarna och kommunen, och vi driver på.

Och så en glädjande nyhet, tre av företagen i centrala stan har öppnat sina kundtoaletter för allmänheten, mot en årlig ersättning från kommunen på 10 000 kronor. De är SMAK vid Geislerska parken, Piacetto i Falangallerian och Friskis och Svettis på Slaggatan.

Den som vill läsa mer om Centrala Stadsrum och planerna för framtiden kan följa länken HÄR!

Inger Söderlund

SPF Dalarna
Publicerad 2019-09-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas