Fullsatt medlemsmöte lyssnade på Jon Norberg
Landet runt | SPF Dalarna

Fullsatt medlemsmöte lyssnade på Jon Norberg

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-11

Ännu ett fullsatt medlemsmöte hos SPF Seniorerna Falun. 161 personer räknades in i Nybrokyrkan på onsdagen den 9 oktober, men så var radiomannen Jon Norberg, känd från Radio Dalarna, också dragplåstret.

Jon Norberg hade förberett en tidsresa för oss, från 1945 till år 2000, med bilder, tal, sånger och förstås händelser och personer vi minns.

Glenn Millers In The Mood satte stämningen innan påminnelserna om hur bra det gick för Sverige efter kriget, att skolmat för alla barn började införas successivt, att folkpensionen infördes 1948 liksom barnbidrag.

Via Teko-industrin och det kända märket Algots, fördes vi in på unikaboxen som tillverkades av vulkaniserad lump ett material så hållbart att det användes för tankar i flygplan under många år. Ransoneringskort och Gunder Hägg passerade förbi innan vi fick en filmglimt från Nalen i Stockholm, nöjeslivets högborg då på 1950-talet, där det dansades jitterbugg till musik som fick det att spritta i våra ben.

Det här var en föreläsning med udda fakta och oväntade nerslag i vår historia, från Åsa-Nissefilmerna – totalt 19 stycken – till den första Saab-bilen som gick att få i endast en färg – flygplansgrönt. Ett ljudklipp fick flera att le igenkännande åt tvåtaktsmotorns smatter.

Via den första charterresan var vi så framme vid Lennart Hyland och Snoddas genombrott med Flottarkärlek, som förresten komponerades av Hugo Lind, en lärare i Borlänge. 1950-talet beskrevs med hjälp av mopeden, Kobratelefonen, Tarzan och Rock Around the Clock med Bill Haley, och nu spritte det i benen på oss igen.

Nu närmade vi oss 1960-talet via Kapten Bäckdahls skafferi, Berlinmuren och Kubakrisen för att landa i Julie Andrews vackra sång i ledmotivet till Sound of Music.

1970-talet var näbbstövlar och Astrid Lindgrens berättelse om Pomperipossa i Monismanien, som bidrog till regeringsskifte 1976.

Kärnkraftsomröstningen, bakmaskinen, kriget i Jugoslavien, snöstormen över Gävle och Loket Olssons sista bingolottosändning avrundade 1990-talet. Och en film från Dalarnas museum om julbak på Gamla Berget avslutade hela föredraget.

Vår ordförande Anders Sätterberg berättade att vår expedition nu finns i sin nya lokal i tidigare Stadshotellet på Åsgatan. Och att expeditionen har öppet på tisdagar och torsdagar mellan klockan 10 och 12.

– Vi talar fortfarande med kommunen och studenterna om vårt tillträde till övriga delar av lokalerna, så våra medlemsmöten kommer fortsätta att vara här under första kvartalet 2020, och kören kommer att öva här under hela vårterminen, sade han.

Lars Östling från PRO i Borlänge tipsade om att den föreningen har platser över på en resa till Röros och Röros marknad i februari nästa år. Den som är intresserad av att resa med kan kontakta Lars Östlund på 070-796 25 87, eller e-post: bula.ostlund@telia.com, för fler detaljer.

Text och foto: Inger Söderlund

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas