Fullt hus på sista Kafé Björken
Landet runt | SPF Dalarna

Fullt hus på sista Kafé Björken

SPF Dalarna
Publicerad 2018-12-03

Många hade kommit för att delta i den sista träffen på Kafé Björken.

Gun Eriksson och andra medlemmar från SPF Seniorerna Faluns Väntjänst fanns som vanligt på plats för att se till att gästerna fick kaffe med lussekatter, pepparkakor och godisbitar; för dagen Margareta Borrie, Anna Lundquist, Margareta Dunkars och Marianne Häggblom.

Clarinette à la carte spelade uppskattad julmusik och åhörarna fick gärna sjunga med. Alla trivdes.

Till julstämningen bidrog också Marianne Wiking som både sjöng och läste traditionsenliga ”Tomten” av Viktor Rydberg. Hennes framförande fick en stor applåd.

Nu upphör Kafé Björkens träffar tills vidare men återuppstår förhoppningsvis i annan form längre fram, om och när Seniorernas Hus blir verklighet.

En tillbakablick: 

Kafé Björken startade 2002 på initiativ av Margareta Dunkars, sedan Björken avvecklats som servicehus. Det stora köket stod oanvänt, och Margareta kontaktade kommunen för att försöka få till stånd en träffpunkt för äldre i den tomma lokalen. I samarbete med Röda korsets väntjänst startades så Kafé Björken med kaffeservering, tillfälle till umgänge och underhållning av enklare slag.

– Sen har det rullat på, berättar Margareta, som 2004 överlämnade ansvaret till Gun Eriksson.

– Roligast har varit kontakterna med alla besökare och det varierade programmet, säger Gun. Det känns bra att få höra kommentarer som ”det var på Björken vi lärde känna varann” från personer som kanske bott grannar i flera år men inte träffats tidigare.

Trogna besökare, och trogna medhjälpare som ställt upp med planering och fixat kaffe och kaffebröd och funnits där varje lördag.

– Det har aldrig saknats medhjälpare, säger Gun.

Nu lämnar Gun ansvaret för att i stället få tid att ägna sig åt barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Sin plats i SPF-kören behåller hon dock.

Gun avtackades med applåd och stilig orkidé av Gunilla Barkar från föreningens styrelse.

Framtiden då?

Gunilla berättade om planerna på ett Seniorernas Hus. Hon ingår i en arbetsgrupp med deltagare från SPF, PRO och kommunen.

Före detta Stadshotellet vid Åsgatan, som numera är kårhus och inhyser studenter, ska förhoppningsvis kunna ge plats även för SPF och PRO. Förhandlingar pågår med kommunen och man hoppas att de ska vara klara under 2019. Där ska i så fall kunna inrymmas ett enkelt kafé som ersättning för Kafé Björken.

Klicka här för fler bilder.

Margareta Nissby

SPF Dalarna
Publicerad 2018-12-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas