Här får sunt bondförnuft utvecklas!
Landet runt | SPF Jönköping

Här får sunt bondförnuft utvecklas!

SPF Jönköping
Publicerad 2023-09-22

Måndagen 18 september fick 38 SPF-are från Bor-Rydaholm vara med om något alldeles speciellt när vi besökte Alvesta Biogas. Man undrar ibland hur mycket roligt och lärorikt man får uppleva som pensionär.

Detta företag startades 2014 av elva lantbrukare i Alvestabygden. Här produceras biogas av gödsel från 20 800 djur, matavfall, slaktavfall och biprodukter från livsmedelsanläggningar.

Två av delägarna Joakim Granefelt och Stefan Bengtsson guidade oss runt och berättade gripande om denna underbara tillverkning.

Majoriteten av  materialet är flytande och sugs upp från lastbilarna på några minuter för att rötas efter förberedande procedurer.

Det finns två rötkammare med 5000m3 i varje. Efter rötningen sugs materialet upp i lastbilarna igen och körs ut till lantbrukarna, för att läggas på åkrarna. Denna gödsel är näringsrikare än vanlig gödsel och ger bättre skördar.

På den mängd gas som produceras varje dag går en bil ca 10 000 mil (2,5 varv runt jorden. Många  bussar i Kronoberg körs på denna gas och företaget har långa kontrakt med köpare så det blir en garanti för att kunna sälja all gas som tillverkas. Detta måste vara den absolu miljösmartaste sättet att tillverka drivmedel på utan något spill.

Här är bevis på att sunt bondförnuft ligger bakom denna frimodiga satsning av lantbrukarna. Egna insatserna var minst 250 000 kronor av varje delägare men investeringen har varit 105 miljoner inklusive något bidrag från EU tills i dag.

En bidragande orsak till företagets framgång är bra samarbete mellan delägarna och mycket egna arbetsinsatser.

Efter denna gripande rundvandring med bra info åkte vi till Mangomackan i Bror Perssons lokaler och spisade winerbröd o kaffe.

Gott gott för helnöjda pensionärer!!

Arvid Andreasson

SPF Jönköping
Publicerad 2023-09-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas