Hemliga resan – vart skulle vi?
Landet runt | SPF Dalarna

Hemliga resan – vart skulle vi?

SPF Dalarna
Publicerad 2016-06-07

Inte visste vi vart vi (50 medlemmar i SPF Seniorerna Falun) skulle! Bussen körde oss än norrut och än söderut. Så småningom färdades vi på Åsgatan (fina gatan) med den gruvliga sidan till höger och den ljuvliga sidan till vänster.

För 100 år sedan fanns ingen grönska i Falun – bara sot från gruvan. Typiskt för staden var slaggsten och hyttor.

Vi svängde in på ”gamla Borlängevägen” och åkte förbi Önsbacksdammen som är Sveriges äldsta konstgjorda damm. Vattnet leddes därifrån till Falu gruva.

Gustav Vasa har satt många spår i landskapet i sitt sökande efter stöd hos dalfolket. Han startade tre dalauppror varav det sista utmynnade i blodbad 1533. Ett antal av den tidens ledande personer miste sina liv på Hälsingtorget i Falun.

Bussen fortsatte med oss mot Aspeboda och kyrkan som byggdes 1959 som ersättning för den gamla kyrkan från 1681. Vi såg golfbanan och mycket vacker natur innan vi kom fram på vägen till Borlänge. Där färdades vi genom Hönsarvet och Domnarvet över Dalälven som var den direkta orsaken till att Domnarvets järnverk och Kvarnsvedens pappersbruk placerades i Borlänge. Borlänge blev stad 1944. En berömdhet från bygden var Johan Olof Wallin.

Därifrån bar det av över Tunaslätten där Stora Tuna kyrka, Frostbrunnsdalen och Dala Airport ligger. Bussen körde runt med oss och lurade oss att tro att vi inte skulle få kaffe och smörgås i officerssalongen i Rommehed, men så blev det i alla fall. Solen sken och fikat var gott så vi njöt av stunden där innan vi fortsatte mot Säter.

I Säter plockade vi upp vår guide Per-Åke som lotsade oss till Säters sjukhus och berättade att sjukhuset byggdes 1912. Den kvinnliga arbetskraften hade hälften så hög lön som den manliga arbetskraften. Sjukhusets många byggnader ligger vackert vid sjön Ljustern. Efter en snabb sväng genom staden Säter, som är känd för bl a sitt biografmuseum, åkte vi mot Bispberg som ligger tre kilometer öster om Säter. I Bispbergs gruva bröts järnmalm och under den tiden fanns järnväg mellan Säter och Bispberg. Christoffer Polhem var med i utveckligen av gruvan.

Vi fick en mycket god lunch med efterrätt och bordsservering i Bispbergs Herrgård. Belåtna lämnade vi Bispberg sedan vi släppt av vår guide och fortsatte mot Stora Skedvi. Vi såg kyrkan i Stora Skedvi och informerades av Gunnar Helgesson om att Vikabrödet numera tillverkas i Stora Skedvi under nytt namn.

Sedan svängde bussen mot Torsång och till slut hamnade vi i Rankhyttan där vi drack kaffe och åt goda kakor samt var med om en föreställning av Gustav Vasa och hans dräng. Med ledning av sång och musik skulle vi fylla i svaren på knepiga frågor. Vi lyckades förstås med denna uppgift.

Rankhyttan har bl a varit i ABF:s ägo, haft skoglig utbildning mm. Numera är den i privat regi och upplåter husen och restaurangen till konferenser etc. Vi fick veta att det finns tre spöken i huset; Dybeck, Damen i Svart och vaktmästaren Rune har setts av många gäster.

Därefter bar det iväg hem till Falun igen.

Tack Gunnar Helgesson för dina berättelser om platser och människor och för dina sånger tillsammans med oss. Vi har haft en fantastiskt trevlig dag och ser fram emot nästa ”hemliga resa”.

Klicka här för fler bilder.

Text: Kersti Jungsbo Bilder: Ingalill Bergvall, Kersti Jungsbo

SPF Dalarna
Publicerad 2016-06-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas