Höga fjäll och hisnande stup för Sala SPF
Landet runt | SPF Västmanland
Stavkyrka. Loms stavkyrka byggdes i skiftet mellan asatro och kristendom. Runor är ristade på väggarna.

Höga fjäll och hisnande stup för Sala SPF

SPF Västmanland
Publicerad 2023-07-24

40 seniorer från Sala SPF åkte härförleden till grannlandet Norge på en fyradagarsresa. Där mötte snö, renar, vilda vattenfall och djupa fjordar. För vissa var det rena fobiträningen att våga titta ut genom bussfönstret eller från tåget på den fjällhöga Raumabanan.

Första stopp var Röros, gruvstaden som under flera hundra år levde av sina stora koppargruvor. Staden finns med på Unescos kulturarvslista.

Kopparstaden. Röros, en stad på Unescos världsarvslista.

Över ödsliga Dovre fjäll vidare till stationen i Dombås för att åka tåg till Åndalsnäs genom Romsdalen. Banan är enkelspårig, inte elektrifierad och byggd 1912. Den spelade en stor roll vid den tyska invasionen 1940 då man via banan flyttade 49 ton guldtackor till ett krigsfartyg för vidare transport till England. Under resan ser man bland annat Trollväggen som stupar 1000 meter lodrätt ner, den är Europas högsta lodräta stup.

Via Åndalsnäs kom vi sen till Ålesund, jugendstaden som ligger på öar längst ute vid havsbandet. Ålesund är fiskeristaden framför alla andra i Norge. Med båt åker vi via Storfjorden in i Geirangerfjorden och passerar de stora vattenfallen, bland andra Sju Systrar.

Ödsligt. Dovrefjäll – ett stopp. Inga myskoxar såg Kennet Berglind.

Geiranger ligger nere vid vattnet omgiven av höga berg. Att med buss ta sig upp 1000 meter upp till Ottadalen var en hisnande upplevelse, vi stannade till och rullade snöbollar och njöt av kylan.

Väl i lilla staden Lom såg vi den välbevarade stavkyrkan som byggdes för nästan 1000 år sedan. Ristade runor finns på väggarna och man känner att denna byggdes i skarven mellan asatro och kristendom.

Via Gudbrandsdalen kommer vi till Öyer. Här i backarna vid vårt hotell tog Pernilla Wiberg sitt OS-guld. Hemfärden går genom Lillehammer och Hamar belägna vid sjön Mjösa. Över gränsen vid Morokulien till Värmland.

Vi sov alla gott den sista biten hem till platta Sala fulla av upplevelser.

Text: Birgitta Alenius

Renkänning. Gun från SPF Sala träffade en ren i Idre.

Sju systrar. Vilt vattenfall i Geirangerfjorden.

På fjorden. Höga berg runt om oss.

Vild och vacker. Raumabanan från 1912.

SPF Västmanland
Publicerad 2023-07-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas