Prostatacancer – nya behandlingar och diagnostik
Landet runt | SPF Västerbotten
Anders Widmark, professor och överläkare på onkologen i Umeå. Foto: Aina Nygren

Prostatacancer – nya behandlingar och diagnostik

SPF Västerbotten
Publicerad 2019-11-21

SPF Seniorerna Bjurholm hade bjudit in Anders Widmark, professor och överläkare på onkologen i Umeå att informera om Prostatacancer – nya behandlingar och diagnostik. Han visade bilder och berättade på ett lättförståeligt sätt, delvis med hjälp av liknelser. Han jämförde cancer med musik med DNA som byggstenar. Om musiken är falsk bildas mutationer. Prostatacancer har hög ärftlighet, en man vars far dött i sjukdomen bör ta PSA-prov. Om PSA-prov visar förhöjning görs magnetröntgen. Sjukdomens aggressivitet kan jämföras med en Fiat, Volvo eller Porsche. Ju snabbare desto högre risk, från enbart kontroller, strålbehandling/operation till strålbehandling och borttag av hormoner. Vid strålning försämras DNA och cellen dör.

Professor Widmark har lett en studie som har kommit fram till att strålbehandling med hög dos under en kort period är lika effektiv som konventionell strålbehandling under längre tid. Numera kan man rikta strålarna mot tumören och därmed minimera skadorna på närliggande organ.

Som underhållning spelade Bolinders innan och efter föreläsningen. Profant och religiöst i en trivsam blandning med dragspel, gitarr och sång. Feststämning inträdde då de ca 100 gästerna hälsades med välkomstdrink för att fira SPRF/SPF 80 år. Ordförande Monika Andersson berättade om tillkomsten av SPRF 1939 och de problem som fanns då för äldre personer. Hon överräckte en blomma till Hedvig Löfgren som är en av de medlemmar i Bjurholm som varit med längst. Sex medlemmar som fyllt 80 i år uppvaktades med gratulationskort och choklad. 80-årskaka, godis på borden och tunnbrödslotteri var trevliga inslag. Ett gäng damer och herrar från Agnäs övre skötte trakteringen med den äran. Vinster lottades ut bland inlämnade motionskort innan ordförande tackade alla och avslutade den festliga tillställningen.

Aina Nygren

SPF Västerbotten
Publicerad 2019-11-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas