Jazzgurun lägger ner
Landet runt

Jazzgurun lägger ner

Publicerad 2024-06-05


Vilken härlig och festlig avslutning vi hade med SPF Seniorernas egen jazzguru Gunnar Watz när han efter 19 år bestämde sig för att stoppa in skivorna i skivbacken för sista gången. Ja, det kanske inte är helt sant, för Gunnar plockar nog fram några av sina 600-700 skivor på hemmaplan och lyssnar tillsammans med hustrun Berit, kanske när paret firar imponerande 65 år som gifta senare i år. Men hos SPF Seniorerna Hammarö har han, med ålderns rätt, dragit sig tillbaka och hållit i den sista jazzlyssningen.

Gunnar Watz fyller 88 i år och har sedan våren 2005 hållit i jazzlyssnande ca 10 gånger per år, förutom förra året, då han råkade ut för en olycka och tvingades ställa in några gånger.

Jazzlyssnandet har varit mycket uppskattat och det har varje gång under 19 år varit ca 20 medlemmar som har mött upp för att lyssna på jazz och höra Gunnar berätta och kåsera.

Varje låt har en personlig historia och Gunnar berättar dem utan manus. Många av jazzmusikerna har Gunnar träffat och har en personlig relation till. ”Jag lyssnar till många sorters musik, men på den här jazzlyssningen håller vi oss till klassisk jazz”, säger han. Med klassisk jazz menar han framför allt swing, dixieland, New Orleans-jazz etc.

Gunnar sticker inte under stol med att klarinett är hans favoritinstrument och att Sammy Rimington tillhör klarinettistfavoriterna. På den här avslutningsföreställningen fick Rimington därför både inleda och avsluta med St Philips Street Breakdown respektive In the Garden. Däremellan fick vi
bland annat lyssna till inspelningar med Glenn Miller, Jan Johansson, Frank Sinatra, Benny Goodman och inte minst norska Magnolia Jazzband, som helt nyligen framträdde i värmländska Köla kyrka och där Gunnar naturligtvis såg till att närvara. Därifrån visades också en kort filmsekvens som vi alla fick njuta av.

Gunnar och Berit Watz

Gunnar Watz avtackades högtidligt av två av föreningens andra hängivna jazzlyssnare, Erik Gustafsson och Wolf Pieske, som båda framhöll såväl Gunnars som hans fru Berits betydelse för musiklivet i SPF Seniorerna Hammarö. De konstaterade att Gunnar genom åren hunnit presentera minst 2500 jazzinspelningar.
Flera av de närvarande uttryckte också hur de kommer att sakna
jazzlyssnandet och Gunnars gedigna kunnande. Tack för en fantastisk gärning!

Text och foto: Ing-Marie Littman

Publicerad 2024-06-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas