”Kärlekskriget” – en opera i Vattnäs
Landet runt | SPF Dalarna

”Kärlekskriget” – en opera i Vattnäs

SPF Dalarna
Publicerad 2017-08-08

Biljetterna tog snabbt slut när SPF Seniorerna Falun ordnade en utflykt till Vattnäs konsertlada strax utanför Mora. En nyskriven opera med titeln ”Kärlekskriget” stod på programmet, en opera baserad på Ebba Witt-Brattströms roman ”Århundradets kärlekskrig”.

Och det var världspremiär för operan skriven av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason.

När Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl bestämde sig för att gå skilda vägar efter mer än 30 år tillsammans väckte det stor uppmärksamhet, tidningarna skrev spaltkilometer, det blev en bok, en pjäs och en opera.

– Det är inte min text, men det funkar, säger Ebba Witt-Brattström när vi möter henne på operan i Vattnäs.

– Det fungerar bättre med opera än med en vanlig talpjäs, säger Ebba.

– Opera är den enda konstform som talar för känslan och kan visa kärlek, extrem sårbarhet och sorg.

I förordet skriver Ebba Witt-Brattström ”Kärlekskriget är operans opera. Den går rakt på operakonstens grundkonflikt, det ödesdigra i att män inte tar kvinnor på allvar och talar med dem som jämbördiga. ”Kärlekskriget” är en opera där kvinnan inte dör, och där mannen får svar på tal och vise versa.”

”Hon och han kan tyckas hata varandra men hatets frånsida är kärleken, den som i Höga visan besegrar döden. Kort sagt det är opera”, avslutar Ebba sitt förord.

Vattnäs konsertlada strax utanför Mora är Dalarnas enda operahus och det rymmer 300 åskådare. Konstnärlig ledare är Pers Anna Larsson, bördig från Vattnäs och verksamheten drivs under ledning av vd Göran Eliasson. Både Anna och Göran är framstående operasångare och har byggt konsertladan på sin egen tomt.

Verksamheten är nu inne på sin sjunde sommar och har tidigare satt upp en opera om Jussi Björlings liv och en opera om modeikonen Coco Chanel.

Varken Ebba Witt-Brattström eller Horace Engdahl har kommenterat sin skilsmässa officiellt, men i boken ”Århundradets kärlekskrig” framgår att den kärlek som funnits förbytts i avstånd, oförmåga att mötas, avsky och hat.

Text: Karin Bökman; Foto: Maria Bjerneby Häll

SPF Dalarna
Publicerad 2017-08-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas