Konst, kultur och teaterresa till Värmland
Landet runt | SPF Dalarna

Konst, kultur och teaterresa till Värmland

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-18
2019-08-28En hel busslast SPF:are från Leksand, Mora och Älvdalen tillbringade den sista veckan i augusti två fantastiska kulturdagar i Värmland. Detta var ”Elsies resa”. Dvs. vår Elsie Resare Olsson, som kan mycket om intressanta kulturaktiviteter i Värmland, planerade den här resan förra året. Eftersom vi själva inte brukar kunna fylla en buss, sålde Elsie in resan både hos Tobbes som arrangör och hos våra grannföreningar i Mora och Älvdalen. På så vis fick vi samtidigt två dagar med trevlig grannsamvaro.

Vad fick vi då uppleva?

På Sahlströmsgården guidade, eller snarare underhöll oss, den nuvarande ägaren Bengt Sahlström om gårdens konstnärssyskon Anna, Bror och Ida Sahlström – deras verk och alla deras konstnärsvänner som besökte gården under första halvan av 1900-talet. Numer är mangårdsbyggnaden museum, ladugården har successivt förvandlats till restaurang, butik och konferenslokaler. Ett modernt hotell har tillkommit.

På Västanå teater fick vi en gudomlig upplevelse. Där gavs nämligen Eddan, som baseras på 1000-åriga dikter. Världsträdet Yggdrasil utgjorde bakgrund. Völvan berättade och fram växte en värld där de gamla gudarna Oden, Tor, Loke, Freja… mejslade ut sin gudavärld. Föreställningen är en egen, mycket energisk blandning av folkmusik, dans och Pekingopera. Vackra dräkter och imponerande scenografi därtill.

Konstpedagogen Monika Jansson tyckte att hon hade en tacksam uppgift, när hon fick berätta om medlemmarna i Rackstadgruppen – Christian Eriksson, Maja Fjaestad, Gustaf Fjaestad, Björn Ahlgrensson och Fritz Lindström – och deras konst, men detta utgjorde bara en tredjedel av guidningen. Man hade nämligen besök av två ännu större mästare. I ett galleri pågick en utställning om Anders Zorn som fotograf och grafiker och i ett annat ”Mellan himmel och jord”, grafik med Rembrandt van Rijn. I Zornutställningen visas 65 fotografiska bilder samt en del teckningar och grafik. Samtliga 50-talet Rembrandtverk som visas ingår i den samling på 169 blad som Zorn skapade kring sekelskiftet 1900 för studier och inspiration. Zorn ägde därmed mer än hälften av Rembrandts grafiska originalverk. Zorn lär ha uttalat att det inte funnits mer än två riktigt framstående grafiker genom alla tider. Om man tänker efter, har det nog inte funnits mer än en… Zorn avslöjade inte inte om det var Rembrandt eller sig själv som han såg som den främste.

Lars Lerin känns som en ofta återkommande gäst i våra TV-apparater. Besöket på Sandgrund, numer Lars Lerins konsthall, blev för många av oss en favorit i repris. Även om man vet att Lars Lerin är en mycket känd och mycket produktiv akvarellmålare och därtill av många ansedd som Nordens främste, kan man uppleva att man kommer till något helt nytt när man återbesöker Sandgrund. En av förklaringarna till det är att Lars själv ofta flera gånger i veckan, på kvällstid, besöker museet och tar bort, flyttar om och hänger upp nya konstverk.

Leif Arnesson
PS. Vi såg Junior när vi promenerade runt i konsthallen.

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas