Krisberedskap? Nu vet vi hur vi ska förbereda oss!
Landet runt | SPF Dalarna

Krisberedskap? Nu vet vi hur vi ska förbereda oss!

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-16

”Höstens” första medlemsmöte inom SPF Seniorerna Falun inträffade redan den 14 augusti. Det var Gösta Ljungberg från Civilförsvarsförbundet som, på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, informerade oss om hur vi kan och bör förbereda oss för en kommande kris av något slag.

Tyckte du att ämnet lät ”tråkigt” och inte brydde dig om att gå dit och lyssna? Då hade du helt fel. Inte så att lokalen genljöd av skratt – men det var verkligen intressant att lyssna på honom. Det märktes att han visste vad han pratade om och att det inte var första gången han berättade. Och vi alla insåg att vi borde se till att förbereda oss.

Vad är det som kan hända? Stora eldsvådor är vi ju väl medvetna om sedan förra sommarens skogsbränder. Elavbrott kan uppstå på många olika sätt, till och med genom solstormar som kan få transformatorer att börja brinna.

Vi är ju så vana vid att ”samhället” ska fixa allt åt oss. Därför kan det vara bra att veta att i ”samhällets” planering förutsätts att vi kan klara oss själva i en vecka. Det gäller mat, vatten och värme.

Vad är det då som vi behöver för att klara livhanken? Jo, vi klarar oss utan
Luft i 3 minuter
Vatten i 3 dagar
Mat i 3 veckor
Sömn 3 dagar

Strömavbrott ligger kanske närmast till hands – det var ju ett kortare sådant i Falun så sent som eftermiddagen dagen före. Då blir det efter något dygn kallt i de flesta bostäder. Och mörkt.

Vid alla kriser är det synnerligen viktigt med information. (Vad är det som passagerarna klagar mest över när tågen inte går som de ska – jo, brist på information!). Det gäller att lyssna på P4 som är den kanal som används för ”Viktigt meddelande till allmänheten”. Men finns det ingen el fungerar inte våra vanliga radioapparater (och har vi en med batteri – när bytte vi batteri så att vi vet om de fungerar?). Mobiltelefon – deras batterier håller i några dygn, men det förutsätter att masten som vi kommunicerar via har ström. De har ackumulatorer som normalt håller i tre dygn. Men observera ordet ”normalt” – i en krissituation kommer ”alla” att ringa så då är deras funktionstid mycket kortare!

Vevradio rekommenderades. Genom att veva på veven alstrar man ström till radion. Dessutom brukar det även finnas ficklampa inbyggd i radion. Finns att köpa för några hundralappar hos de vanliga teknikprylbutikerna.

Mat behöver vi. Sådant som går att förvara en längre tid. Konserver, torrvaror. Naturligtvis. Potatis och ägg håller sig också ganska länge. Men det gäller ändå att äta upp och förnya förrådet. Att kunna värma maten är ju bra, det ”gamla hederliga” trangiaköket fungerar fortfarande bra. Eller ”Heat pal” som är en värmekamin som det även går att laga mat på.

Vatten. I en ren dunk kan det hålla sig fräscht i en vecka – så det är nog ingen idé att sluta bada och fylla badkaret med vatten för en eventuellt kommande kris. Men man bör ha lämpliga kärl hemma för att kunna gå och hämta vatten vid de distributionsställen (meddelas i P4) som kommunen kommer att anordna när vattenledningarna inte fungerar. Vattenreningstabletter finns att köpa, annars gäller det att koka sjö- eller åvattnet.

Och se till att sköta hygienen. Även om man inte har vatten att duscha i kan man blöta en handduk och torka av sig. Våtservetter är bra.

Vill du ha hjälp med att fundera på vad du behöver göra och lagra? Då kan du läsa på dessa sidor:
www.civil.se
www.dinsakerhet.se
www.krisinformation.se
www.energimyndigheten.se

På civilförbundets webbplats finns det även en butik där du kan inhandla diverse bra saker, bland annat två ”krislådor”, ”bas” respektive ”stor”.

Har du förlagt broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” så kan du här beställa en ny.

På Falu kommuns webbplats finns det bra information om krisberedskap, klicka här.

Nu vet vi alltså hur vi ska förbereda oss – sedan gäller det att göra det också! ”Veta” är bra men ”göra” är bättre!

Dagens föredrag kommer under hösten att följas upp med två kurser i hjärt-lungräddning, se information i kommande nummer av MedlemsNytt och här på webben.

Bo Bävertoft

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas