Långvandring från Nyberget för SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Långvandring från Nyberget för SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2023-11-14

Så underbart att vandringarna är igång igen! Man får träffa alla trevliga människor – flera som inte setts sedan mars, när skidsäsongen avslutades. Flera timmar frisk luft ute i naturen. Nya platser, fina utsikter!

Den här gången hade vi lite otur med väderprognoserna. Det skulle börja regna kl 13, men det började 9.45, när vi klev ur bilarna. Men det påverkade inte oss eller upplevelsen särskilt.

Den här gången hade Gustav Boklund rekat en vandring åt oss vid Nyberget, som ligger mellan Långshyttan och Vika. Vi gick upp på Mörtaberget och runt Dammsjön. I Nyberget har det varit gruvbrytning sedan 1500-talet och fram till början på 1950-talet. Skolundervisning började man med redan på 1700-talet och det fanns både lanthandel och hyreshus. Fortfarande finns det en hel del bofasta och det byggs även nya hus. Vackert landskap runt Dammsjön.

Vi träffades på Lugnetparkeringen och åkte i åtta bilar, men när vi kom till Lövåsen anslöt ytterligare tio bilar, så vi blev 48 vandrare och två hundar. Vi parkerade inne på gruvområdet.

Vandringen gick på skogsbilvägar och fina stigar och tog oss uppför Mörtaberget Vi rastade på utsiktsplatsen uppe på toppen av berget på 240 möh.

Från rastplatsen hade man en fin utsikt över Dammsjön, Nedre och Övre Klingen med Rösåsen i bakgrunden.

Vindskyddet var populärt eftersom regnet småstrilade hela tiden, så det blev täten på ledet, som direkt ockuperade skyddet. Fikastunden var uppskattad trots regnet, speciellt som vi var två som testade  varandras hembakade matbröd.

Vandringen tillbaka till bilarna var mycket lättare, eftersom vi hade klättrat 100 m upp från starten.

Vi gick delvis på Dalkarlsleden, förbi Sköns gård, där man har matrast på dalkarlsvandringarna. Vi passerade också gårdarna Skommars, Löves och Back-Hans, där det fanns en hel del öppet landskap, så vi kunde ställa upp för ett gemensamt foto.

Vandringen blev 8 km och tog oss 2½ timme.

Stort tack till Gustav som rekat och ledde dagens vandring.

Nästa tisdag åker vi till Gästgivarbodarna söder om Bäsna, som ligger på närmare 400 möh om det inte snöat för mycket på den höjden.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2023-11-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas