Morot morot morot – Popopopo – Cifa cifa cifa cifa – Sinjoore sinjoooooore monsinjoore
Landet runt | SPF Dalarna

Morot morot morot – Popopopo – Cifa cifa cifa cifa – Sinjoore sinjoooooore monsinjoore

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-21

Det hörs spännande och vacker sång från Nybrokyrkan i Falun varje tisdag eftermiddag. SPF Seniorerna Faluns egen kör övar. Mats Bergman, ansvarig för körverksam­heten, berättar att kören är fyrstämmig och just nu består av 8 basar, 5 tenorer, 11 altar och 20 sopraner. Kören behöver fler basar och tenorer, säger Mats.

Varje körövning inleds med uppsjungning av rösten. Det är Margareta Åberg, körledare och dirigent, mycket noggrann med. Uppsjungningen är viktig för att rösten ska hålla. Då står alla upp, sedan sitter de på stolar i en halvcirkel med dirigenten i mitten.

Margareta vänder sig till tenorerna, sedan basarna, och därefter fyller altar och sopraner på. Minni manne monne monne klingar vackert i fyra stämmor. Kören provsjunger en sång, alla stämmorna tillsammans. Dirigent Margareta hör om någon stämma brister. Då kan en eller två stämmor få öva själva.

Det är många engagemang under hösten. Körstämman, Norshöjden och sedan Kristinekyrkan. Dirigent Margareta letar på och väljer lämpliga sånger. Smedsvisan ”En gång i min ungdom” övar kören på.

”Släpp loss när tarajdadida kommer, inför Tjoo!”, uppmanar Margareta.

”Länge leve livet” och ”Vila du min lilla” ingår också i repertoaren. Det är svårt med spetsigt s, som i silvermåne och stjärnekrans.

”Öva på texten hemma, låt tungan jobba, inte bara läpparna” säger Margareta.

Två timmar med fullständig koncentration, undantaget en kort fikapaus.

”Nu ska vi samla ihop gehöret med en Bachsång”, säger Margareta.

De sjunger o o o o (som i ost), nu nu, nå nå, ny ny, för att få melodi och tempo rätt innan sången sjungs med text. Altarna vill få träna en gång extra på sin stämma. Altarna som är få behöver ”gå fram”, och sopranerna som är många behöver lämna över. ”Bas och tenor från takt 25, o som i ost. Moderera rösten, starkare, mjukare” uppmanar dirigenten. ”Det är bra gubbar!” säger hon sedan.

”Det här är bästa friskvården”, säger en av deltagarna till mig som lyssnar.

”Jag träffar så många trevliga och positiva människor här. Kommer hit och är lite trött men dansar när jag går härifrån, med ett leende på läpparna”, säger Birgitta Klahr som sjunger sopranstämman.

”En gång till så fixar vi det här!” säger Margareta. ”Musik består av både klingande ljud och tystnad.” Och så sjunger de avslutningssången en gång till. Och de fixar det! Alf Hambes oktobervisa klingar vackert.

”Skriv att vi har en fantastisk körledare. Så fantastiskt duktig, och dessutom rolig”, säger Åsa när tisdagens övning är slut. Det skriver jag gärna.

Klicka här för fler bilder.

Maria Bjerneby Häll

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas