Nyttigt och kul på halkbanan för SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Nyttigt och kul på halkbanan för SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-25

Nyttigt och riktigt kul var övningen på halkbanan på Ingarvet som sju av oss genomförde den 23 oktober.Och riktigt smickrande för oss, eftersom vår instruktör, bilskolläraren Christer Jansson, berömde oss för vår riskmedvetenhet och erfarenhet.

I en lång rad körde vi ut mot halkbanorna, en och en i varsin bil. Först till rakbanan där vi fick testa bromssträckan i 50 respektive 70 kilometer i timmen, först på torr bana sedan på en vattenindränkt.

– Kör till konerna där och bromsa sen allt vad du kan, instruerade Christer Jansson.

Och det gjorde vi och fick några tankeställare.

Men så höjdes svårighetsgraden då han placerade en lastbil i form av en rad koner på våtbanan, så att vi dels skulle gasa upp i 70 kilometer i timmen, sedan tvärbromsa och gira undan för lastbilen. Det var lite skrämmande först, men efter några varv kändes det bättre.

Det skulle bli ännu svårare, nästa bana innehöll två vattendränkta kurvor och där gällde det att hålla till höger som vanligt och som en överraskning under första varvet, också där gira undan för hinder. För att försvåra ytterligare fick vi handbromssladda i kurvan och sedan häva sladden. Det fungerade inte för alla eftersom många körde moderna bilar med antisladdsystem, men med min lånebil gick det utmärkt.

På det hela taget var det en nyttig övning för oss som tog körkort innan halkbanorna ens var uppfunna, en övning som kan rekommenderas till alla andra!

Klicka här för fler bilder.

Text och foto: Inger Söderlund

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas