På besök i fantastisk trädgård
Landet runt | SPF Västerbotten
Ulf Nordfjell guidade i sin trädgård i Agnäs Foto: Aina Nygren

På besök i fantastisk trädgård

SPF Västerbotten
Publicerad 2024-06-10

Redan när han var tre år planterade han igen sandlådan. Hans mor och far var väldigt trädgårdsintresserade. Hans far tyckte dessutom om att rita och snickra. Familjen odlade sina egna grönsaker. Så är det än idag på gården; Ulf Nordfjell och hans sambo odlar det de äter.

Ulf utbildade sig till biolog och landskapsarkitekt. Bland de första jobben var att utforma Luleå och Arlanda flygplatser. Han har projekterat en mängd stadsparker och vunnit guld på Shelsea Flower Show och Best in Show i London. Ulf har nyligen släppt en bok Trädgårdar: genom årstider och ett förändrat klimat. 

Ett 30-tal av Bjurholms SPF-seniorer hade den stora äran att besöka Ulf Nordfjell och guidas av honom i hans fantastiska trädgård i Agnäs.  Rundvandring i olika delar av trädgården samtidigt som Ulf berättade var en fascinerande upplevelse.  Anemoner, storblommiga men svårodlade, populära som snittblommor i bukett. Vita krolliljor som Ulf bl a planterat i London, trivs väst i vårt ljusa klimat; kan dock angripas av liljebaggar. Vacker lågblommande blå akleja. Vintergrön krypande hasselört, med oansenliga röda blommor, marktäckare och medicinalväxt. För att nu nämna några av växterna.

Ulf kan inte svara på hur många arter han odlar, men det är oändligt många på olika etage i den stora trädgården. Vackert inramat av vitsippsängar, den exklusiva vita gulsippan från Japan, blåbär, lingonris och sälg som är bra för insekterna. Han direktkomposterar och avråder från hönsgödsel, använder i stället treårig hästgödsel.

Ulfs trädgård är i högsta grad levande, byter i dagarna skepnad från vår till sommar. Köksträdgården, fyller hela årets behov. Växthus med tomater och andra grönsaker. Orangeri med unika arter. Odlingar i flera varv under säsongen. Inför vintern binder man upp alla buskar och täcker marken tills våren gör sin ankomst igen.

Text och foto: Aina Nygren, SPF Seniorerna Bjurholm

SPF Västerbotten
Publicerad 2024-06-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas