Pärlans resa till Bastuträsk
Landet runt | SPF Västerbotten

Pärlans resa till Bastuträsk

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-07-07

SFP Seniorerna Pärlan Vindelns sommarresa gick denna gång till Bastuträsk.
Den utgick från Resecentrum och väl ombord på bussen hälsade reseledaren Karin Lundberg alla välkomna samt presenterade dagens program.
Vid första anhalten, som var järnvägsstationen i Bastuträsk, tog Gunnar Westermark emot. Under det efterföljande fikat, berättade Gunnar och hans fru May-Brith, de nuvarande ägarna av stationen, historien kring järnvägen och byggnaderna. Gamla stationshuset invigdes 1896, det nuvarande 1964. Där finns förutom väntsal, café, försäljning av hantverk och loppis. I samband med ombyggnad av taket höjdes huset med en våning, som nyttjas som konferenslokal.
1924 tillkom en pressbyråkiosk, som byttes ut 15 år senare. Därmed fraktades den gamla bort. Efter efterforskningar kunde pressbyrån återbördas 2009. Den är nu omsorgsfullt restaurerad till originalskick.
Färden gick vidare till gamla skolan från 1902. Där väntade guiderna Lilly Karlsson och Gerd Lundström. Efter en historia som skola, kyrka, krigssjukhus och till sist förvaringsplats för hemvärnet hotades byggnaden av rivning. 1990 bildades en intresseförening, som arbetade för att bevara det gamla skolhuset. Den pampiga byggnaden är nu varsamt restaurerad. Ett omfattande frivilligt arbete har lagts ner. Där finns numera förutom skolmuseum, ett beredskapsmuseum med bl. a. krigssjukhus. Kyrksalen är iordningställd utifrån gamla foton. Gruppen imponerades av allt arbete som lagts ner för byggnadens bevarande.
Man gavs även möjlighet, att besöka vattentornet från 1911. Förutom vattenreservoar och maskinrum, fanns där ett badrum för SJ-personalen.
Efter lunchen som intogs på Värdshuset avslutades dagen med besök i charkuteriet. Adam Wikström berättade historien om bonden Johan Holmlund som 1894 lade grunden för dagens moderna företag med 17 anställda.
Mattias Berg visade runt i fabriken. Besökarna fick en ingående redogörelse från råvara till färdig produkt.
Under återfärden till Vindeln fick chaufför och reseledare tack och applåder för
en på alla sätt angenäm resa.
Kenth Ärletun önskade fortsatt trevlig sommar. Deltagarna var överens om att de haft en intressant och omväxlande dag i Bastuträsk.

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-07-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas