Pensionärer hjälper bin – bygger hotell
Landet runt | SPF Dalarna
Full aktivitet utanför SPF's lokal på Majstångsbacken i Mora. Foto Thomas Edoff

Pensionärer hjälper bin – bygger hotell

SPF Dalarna
Publicerad 2020-09-01

Det skruvas, hamras och målas på parkeringen utanför SPF-lokalen i Mora. Ett 20-tal av föreningens medlemmar är i full färd med att bygga vad initiativtagaren Mats Pers kallar ”Sveriges  bästa  bihotell” samtidigt som skratt och glada kommentarer överröstar ljudet från skruvdragarna.

Iden föddes när Sveriges främsta expert på humlor och bin, entomologen Björn Cederberg, höll ett föredrag för föreningen i vintras och berättade om den katastrofala situationen för de utrotningshotade vildbina. Men i Sverige finns 300 olika arter av vildbin, och i Dalarna har vi cirka 160 arter. Av dessa är 25 arter humlor, som också räknas till vildbin.

Tillsammans med Björn tog Mats och hans kompisar fram en modell som snart visade sig oslagbar. Världens bästa är målet. Redan någon dag efter att de första hotellen satts upp började bin flytta in och bygga bon. ”Jag har redan 30 hyresgäster i mitt hotell” berättar Anders Nygard samtidigt som han sågar till en planka.

Men det är inte bara bin som har glädje av projektet. Minst lika viktig är den sociala samvaron  säger Kjell Axelsson som blev änkling för ett år sedan.  Barn och barnbarn är spridda över världen och tiden vid köksbordet därhemma blir långsam. ”För mig är det jätteviktigt att komma ut och träffa andra människor. Och dessutom kunna göra en insats!”

Just kombinationen av trevligt sällskap och ideell insats är betydelsefull för många av deltagarna i projektet bihotell. Kanske extra viktigt under coronapandemin med krav på isolering. Utomhusarbete med rejäla avstånd ger ändå plats för samtal och skratt!

”Det är fantastiskt att en så här löst sammansatt grupp tillsammans har en så otrolig kompetens på olika områden”, konstaterar Eva Skogberg som värvades via ett medlemsbrev. Hon i sin tur värvade en granne, som i sin tur värvade en svägerska. Nu står de tillsammans och målar röda bihotell. Eva är redan på gång med att utveckla sitt arbete för vildbina. I sin trädgård ska hon plantera växter som bina tycker är särskilt goda.

Hittills har SPF:arna i Mora byggt och sålt drygt 200 bihotell, och efter sommaren blir det fler. Intäkterna fördelas mellan SPF-föreningen, Hjärt-och Lungfonden och Operation Rädda Bina.

Woody Byggnetto i Mora är projektets huvudsponsor. ”Vi tycker det här passar perfekt in i bygghandelskedjana satsning på miljömedvetenhet”, säger Anders Håkansson. Hans och andra lokala företags bidrag, ideella krafter och hårt arbete ger gott hopp om att Mats Pers vision ska bli verklighet: ”Mora ska bli Sveriges bivänligaste kommun !”

 

 

SPF Dalarna
Publicerad 2020-09-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas