Poliser och Hugo Alfvén hos SPF Leksand
Landet runt | SPF Dalarna

Poliser och Hugo Alfvén hos SPF Leksand

SPF Dalarna
Publicerad 2023-01-31

Drygt 90 av våra medlemmar möttes på årets första månadsträff och fick ta del av ”Leksand nu och då”.

En del av aktuell ”nutid” beskrevs av tillträdande kommunpolisen Kjell Bond och dito avträdande Anders Modén. De varnade för hur lätt det är att vi äldre blir utsatta för bedrägerier via dator och mobil. Som exempel utpressning via dator, telefonbedrägeri för att komma åt inloggning och bank-id, bedrägeri med betalkort och oseriösa hantverkare som verkar trovärdigheten själv.

– Misstänker du något galet. Lägg på luren och tryck aldrig på bifogade länkar, är vårt mycket klara budskap. Handlar du med kort på nätet så ha det spärrat för näthandel och lås upp spärren när du ska betala.

Gunnar Ternhag, professor i musikvetenskap berättade om Hugo Alfvén. Alfvén hade Tibble i Leksand som hemvist under del av sitt liv. Han var född 1872 och uppvuxen i Stockholm under knappa förhållanden. Enbart 15 år gammal fick han dock möjlighet att studera musik och omfattades så småningom av de nationalromantiska tankegångarna som återkommer i de flesta av hans kompositioner. Hans stora insats var dock att han dirigerade såväl stora körer som orkestrar.

– Mindre känt om Alfvén är att han var duktig målare och skrivare. Vid en utställning 1925 sålde han allt. Därför finns det få av hans verk tillgängliga. Hans memoarer med fyra tjocka band innehåller delar av hans brevkonversation med 784 olika personliga mottagare.

– Begravningen i Leksands 1960 liknade en statsmannabegravning, konstaterade Ternhag.

Text & bild: Bengt Borkeby

SPF Dalarna
Publicerad 2023-01-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas