Resan till norska Kjennsvatn
Landet runt | SPF Västerbotten

Resan till norska Kjennsvatn

SPF Västerbotten
Publicerad 2023-09-20

Syftet med resan var att besöka ställen, som för många var okända, men som sammankopplas med kända händelser och intressanta personers öde i såväl Kjennsvatn som Gresssvatn.

På torsdagen den 3 augusti påbörjades resan med Slussfors taxi och med texten ”Snöflingan” i framrutan på bussen. Resan går västerut, så deltagare hämtades upp i såväl Västansjö som Hemavan. Totalt medföljde 27 varav 20 kvinnor och 7 män. Vi visste att vi inte kunde bli flera då vägen mot Akersvatn och Kjennsvatn är smal. Vi skulle även köra upp till Gressvatn.

Nåväl vi körde E 12 för att precis före tunneln i Umbukta följa den gamla vägen upp till fjället och sedan följa vägen mot Akersvatn. Under färden berättades om Stor-Nila och Lilldocka, som på sin färd till Sverige, med målet att övernatta i den av Klemet Persson uppförda Kjennsvasskåtan, frös ihjäl vid en liten tjärn då de överraskades av snöstorm. Den tjärnen kallas nu för Stor- Nilatjärnen. De hittades vid de stora stenanar i närheten av tjärnen i juni 1899 och är begravda på Korgens kyrkogård.

Alla sjöar är reglerade och ombesörjer vatten för befolkningen i bland annat Mo i Rana och Korgen.

I överenskommelse med Hemnes turistförening fick vi använda Kjennsvasshyttan som genomgått nyrenovering. Det var uppehåll och vädret var vackert så vi kunde grilla ute och sitta och njuta i solen.

 Efter uppehållet körde vi till Gressvatn där vi kunde se både Okskolten och Okstindbreen. Här hände en fruktansvärd olycka i augusti 1978. Så här återger Birger Ekerlid händelsen.

”Sjul Andersson och hans familj brukade ha renarna på sommarbete i Spjeltfjelldalen.

Den 26 augusti 1878, vid den här tiden på året, inträffade en fruktansvärd tragedi. Då omkom nämligen Sjul Andersson, tre av hans barn och drängen vid en drunkningsolycka på Gräsvattnet. Barnen var tre (Sjul Anders), åtta (Maria) och tio år (Margreta) gamla.

De hade börjat driva renarna österut från Spjeltfjelldalen och skulle själva åka båt över Gräsvattnet och in i Sverige. Området var avbetat och de skulle söka nytt bete i ”Skullenfjället på sörsidan”.

Under resan tillbaka stannade vi vid ett ställe för att få se och fotografera brudslöjan och många tyckte att dagen var lyckad och att man hade fått se ställen som man inte tidigare inte besökt

SPF Västerbotten
Publicerad 2023-09-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas