Säsongens första resa med SPF Seniorerna Köpingshus
Landet runt | SPF Västmanland

Säsongens första resa med SPF Seniorerna Köpingshus

SPF Västmanland
Publicerad 2019-08-27

Tunadalsparkeringen fylldes strax före klockan tio på torsdag en med en hel rad av bilar fyllda med förväntansfulla seniorer som skulle på bilutflykt i Bergslagen. Sammanlagt var det sextio personer som vinkades iväg av Cristina Hahre med några minuters mellanrum, där vi fått en karta med anvisningar vart färden skulle gå och där det dessutom fanns några kluriga frågor och en liten räkneövning som passagerarna fick fundera på när bilen kördes norrut.

Första stoppet blev Malingsbo camping och där togs vi emot av föreningens reseansvariga, Karl Beijbom och Kent Hahre som hade planerat ett par enkla manöverprov innan vi fick fortsätta, bland annat hur långt vi kunde åka mot ett hinder och sedan hur nära ett par stolpar bilen kunde köras utan att puffa till dem.  I vår bil klarades vi proven, men vi kunde varit lite djärvare.

När detta var avklarat fick vi ny karta som visade oss vägen till Wanbo Herrgård där en mycket god lunch serverades. Många av oss hade aldrig varit där och det hördes ”hit måste vi åka en flera gånger”. Herrgården låg nära sjön Barken och nästa stopp var Söderbärke kyrka. Dit åkte vi alla gamla vägen som gick alldeles nära stranden.

Väl framme vid kyrkan indelades vi i fyra grupper där vi under sakkunnig ledning fick information om hembygdsgården, en gård som stod på sin ursprungliga plats men där all inredning hade skänkts av sockenborna. Ett litet brandmuseum visades och där fanns även en mängd sågar mm. Skogsarbetet var tungt, och i skogen behövde även hästarna snöskor när de skulle ta sig fram.

Ett litet fint museum med konst av Paul Eriksson sköttes och förvaltades av hembygdsföreningen. Han hade utbildat sig men blev bygden trogen och allt han gjorde från målningar till enastående fina mindre och större skulpturer finns kvar. Inget såldes och hans föräldrar som var bönder hade insett att det var konstnärlig verksamhet han skulle få ägna sig åt.

Kyrkan som står på sluttningen ner mot vattnet är i sin nuvarande form från 1700-talet, men den första kyrkan fanns redan 1352. Kyrkan har haft samverkan med Malma kyrka, dit liken forslades för begravning.
Järnbruken som fanns runt Söderbärke var Malingsbo och Larsbo och bergsmännen och ägarna var släkten Tersmeden som hade lika stort inflytande som släkten Wallenberg har idag. Släkten Tersmeden äger en liten del av kyrkan där deras gravar finns idag och som är inhängnade med snidat järnstaket.

Efter dessa rundvandringar i vacker miljö med fin utsikt över sjön Barken åkte vi nöjda hem. Utflykten var extra rolig för att det var många nya ansikten som fanns med på utflykten och det visar att SPF Seniorerna Köpingshus har ett attraktivt program som lockar till stort deltagande. Det betyder mycket att det är möjligt för många att delta och denna gång var det extra många som hade gånghjälpmedel som kryckor, käppar och stavar med sig.

Nu ser vi fram emot nya äventyr och tackar för ett mycket uppskattat arrangemang.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2019-08-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas