Seniorer från Haparanda och Kalix besökte Kiruna och Narvik
Landet runt
Några av de 46 seniorerna med LKAB i bakgrunden.

Seniorer från Haparanda och Kalix besökte Kiruna och Narvik

Publicerad 2023-09-25

SPF Seniorer på resa till Kiruna och Narvik En nästan fullsatt buss med seniorer från Haparanda och Kalix har varit på en omväxlande och givande resa till Kiruna och Narvik. Första stopp var på Tomtemagasinet norr om Pajala. Därefter var det inte långt till Kaunisvaara, där vi fick en informativ rundtur vid Kaunis Irons dagbrottsgruva.

Nästa dag guidade tre kunniga SPF-kollegor från Kiruna oss i sin hemstad. Vi började i nya centrum, närmare bestämt det nybyggda, cirkelformade stadshuset Kristallen.  På väggarna hänger en del av Kiruna kommuns stora konstsamling och i entréhallen finns en uppbyggd modell av Kiruna. Genom modellen går en röd linje som visar vilka stadsdelar som måste flyttas eller rivas för att kunna fortsätta malmbrytningen. Sedan blev det busstur med bl a ett besök på Hjalmar Lundbohmsgården. Vi vandrade också genom gamla centrum och såg övergivna hus och stenhögar efter rivna hus. Sightseeingen avslutades med ett besök i Kiruna kyrka. Om ett par år ska den stora kyrkan flyttas till nya centrum, det blir ett spännande projekt.

Dag 3 kunde seniorerna välja mellan att åka Sveriges vackraste väg till Narvik eller fjällvandra vid Abisko turiststation.

På hemresan blev det besök både i Jukkasjärvi kyrka och Ishotellet. Vi fick också en guidad tur i Gällivare/Malmberget. Stadsflytten i Kiruna är aktuell i media men det sker också en stor samhällsomvandling i Malmberget som ofta glöms bort.

Vi vill avsluta med att tacka Tapanis Buss för en välplanerad resa och för allt vi fått uppleva.

Insänt av Ingela Johansson, SPF Seniorerna Haparanda

Publicerad 2023-09-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas