Siciliens förlovade land
Landet runt | SPF Stockholm

Siciliens förlovade land

SPF Stockholm
Publicerad 2016-10-21

Siciliens förlovade land

Årets sista resa långt bort blev till Sicilien, ett land som alltid lockat, men som vi väl aldrig trott att vi skulle få uppleva. Men så blev det! Lördagen den 24 september kl. 16.10 lyfte planet från Arlanda med Palermo som mål. Försenat plan redan vi avfärd, men när mörkret la sig över Sicilien landade vi på vårt första hotell tillsammans med reseledaren Anna Rudh som visade sig vara en trevlig, kunnig och rolig person som skrattade lika mycket som vi pensionärer.

Middag på hotellet och sedan var det bara att gå till sängs efter en händelserik dag i ett helt nytt land som vi inte sett tidigare.Så börjar vår resa i det förlovade landet. Tre fantastiskt vackra kyrkor stod först på tur för oss att se. Tänk så mycket pengar, slit och annat arbete man lagt ner på dessa byggnader! Vad blev över till de som gjorde jobbet tänker jag, blev något över till dem?

Nu är vi alltså på Sicilien och där odlar man vindruvor och där gör man vi så nästa dags stopp blir på en vinfabrik där vi får se hur det hela går till. Från druva till flaska skulle man kunna säga. Två miljoner liter år görs i fabriken.Men det finns mycket annat att titta på med. Urgamla tempel som stått där de står i tusentals år och som finns med på Unescos världsarvslista. Folk fotar, filmar och lyssnar till guiden som kan historien om de gamla byggnaderna.

Nytt hotell blir det också med egen ingång och pool utanför dörren. Tidig morgon dagen därpå visade det sig att en gruppen halkat vid duschen på morgonen och slagit upp ett otäckt jack i huvudet. Såret måste visas upp för en doktor och vår guide Anna åker iväg med patienten för lagning och lappning. Som tur var hade vi en extra guide som snabbt kunde ta över dagens visningar och berätta om allt vi såg.I hällande regn, som senare avtar, åker vi buss vidare på ön och denna dag får vi en liten tid för oss själva på stan´ där vi också äter en italiensk lunch. Och då skiner solen värmande gott precis som den ska göra på Sicilien.

Sista hotellet på Sicilien för vår del och då måste vi också ta oss ett dopp i Medelhavet. Inte har vi väl åkt så långt och sett så mycket utan att ha provat detta också och så får det bli.

En busstur till Etna, vulkanen, blir det också av och vandring uppför de små vulkankullarna för att få en svindlande utsikt över bygden. Mycket intressant!

Sammanfattningsvis kan vi säga att Sicilien verkligen var ett förlovat land, men också ett förtrollat land. För aldrig har vi sett så många höga berg, precis som i Norge, så många tunnlar korta och långa och så många broar också korta och långa. Vi kan å det varmaste rekommendera en resa till ön i Medelhavet som heter Sicilien med allt den kan erbjuda sina besökare. Och stort tack till vår genomtrevliga guide Anna som kunde så mycket om Sicilien!

Lena & Lars-Erik Larsson

SPF Seniorerna Järfälla Länk till filmen från resan

SPF Stockholm
Publicerad 2016-10-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas