Skurupspensionärer besökte Dalarna
Landet runt | SPF Skåne

Skurupspensionärer besökte Dalarna

SPF Skåne
Publicerad 2018-08-06

Årets landskaputflykt gick till Dalarna, en minnesvärd och lärorik tur. Ett 45-tal medlemmar från Skurups SPF deltog

 

Första resdagen började i Skurup måndagen den 2 juli och slutade med inkvartering och middag på Mora Folkhögskola.

Nästa dag besöktes Sollerön och Vikingagravfältet, på museet fick vi se allt som hittats av svärd och andra föremål. Därefter besöktes Zornmuseet och Zorngården. På Zorngården delades vi upp i grupper för att titta på de olika rummen.

På eftermiddagen lyssnade vi på en föreläsning på Vasaloppshuset och därefter var det fritt för olika aktiviteter. Man kunde bland annat åka en liten rundtur med tåg.

Efter middagen på skolan fick vi lyssna till ett tiotal musiker från Mora spelmanslag.

På onsdagen åkte vi till Nils Olssons trähästtillverkning för information om verksamheten som idag är lite mer än dalahästtillverkning. Därefter gick färden till Nittsjö keramik och via Rättvik till Tällberg, där vi åt lunch på Klockaregården. Vi åkte vidare via Leksand och besökte knäckebrödsfabriken.

Nästa besök var JOBS-handtryck, ett litet familjeägt företag där allt tyg trycks för hand. Vi fick se hur mönstertrycket växte fram på tyget.

Torsdagens besök var Slipstensmuseet norr om Orsa. Guidningen skedde ute vid ett av stenbrotten och framfördes av två kvinnor, som tog oss med tillbaka till verkligheten förr i tiden.

På Våmhus gammelgård fick vi se hårkullor och spånkorgstillvekning och ett bildspel. Hårkullorna gjorde fina smycken av hår. Under tiden vi var där tillverkades en spånkorg som sedan lottades ut till hugade lottköpare bland resenärerna.

Nästa anhalt var Porfyrmuseet. Här fick vi se stora fina vaser och bilder av sarkofager av porfyr. Här fanns också Hagströms dragspel och utställning. Mycket uppskattat. Därefter åkte vi runt och fick se hur man hittat porfyren.

Sista anhalten för dagen var Brindbergets fäbod norr om Älvdalen. Där intogs kvällskaffet och ägaren Kerstin berättade om arbetet på fäboden. Vi fick gå runt och titta på djuren och byggnaderna. Kerstin berättade att man i kommunen samlat in pengar till ett stipendium, som går till barn, för att de ska kunna uppleva fäbodliv under en vecka.

Med många nya och lärorika erfarenheter ställdes så färden på fredagsmorgonen tillbaka hemåt.

Text: Gerd Ohlsson
Foto: Kent Björk

 

SPF Skåne
Publicerad 2018-08-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas