Skurupsseniorer på slottsbesök
Landet runt | SPF Skåne

Skurupsseniorer på slottsbesök

SPF Skåne
Publicerad 2018-09-10

Ett trettiotal medlemmar från SPF Skurup besökte nyligen Jordberga slott i södra Skåne. Vi fick chans att titta in i gårdens vackra barockslott där en ny generation nyligen flyttat in.  Carl-Adam och Marie von Arnold och deras tre barn är nionde generationen som tar över gården för att vårda ett arv som har anor så långt tillbaka som 1300-talet. Gården omfattar idag ca 1 500 hektar jordbruksmark varav en tredjedel arrenderas. Det är ett modernt jordbruk som förutom traditionella grödor som spannmål och sockerbetor satsar på grödor för bioenergi och på vindkraft.

Familjen driver också ett hotell på gården och hyr ut lokaler till både en biodlare och ett ölbryggeri. På önskelistan står en restaurang. Här arrangeras också konstutställningar, operaföreställningar och en julmässa. Dessutom har man hyresgäster i flera av de hus som finns kring gården. Det finns med andra ord en del att påta med för familjen och deras tiotal anställda. Några generationer tillbaka hade 800 personer sin försörjning från gården.

1644 brände svenskarna ner det då danska slottet och det har sedan återupptått i flera former, senast 1906 då dagens byggnad kom till. Parken har också bytt skepnad under årens lopp, Nu slås man av den lummiga parken som innehåller både inhemska och exotiska träd. Här har familjen under årens lopp planterat träd för att markera familjemedlemmars födsel, bröllop och bortgång. Numera hålls kunskapen levande genom att dagens generation hälsar forna generationers träd med en skål och en berättelse under Allahelgonahelgen.

Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2018-09-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas