Slott och herrgårdar i Södermanland
Landet runt | SPF Södermanland

Slott och herrgårdar i Södermanland

SPF Södermanland
Publicerad 2016-05-02

SPF Seniorerna, Köpingshus reste till Slott och herrgårdar i Södermanland. Resan lockade många och den blev snabbt fulltecknad och 50 förväntansfulla seniorer såg fram emot första resmålet, St Sundby Slott nära Hjälmarsund. Många av oss har sett slottet på avstånd när vi färdas mot Katrineholm. Vi togs emot av slottsherren själv, Johan Klingspor, som guidade oss runt i slottet. Vi började högst upp där han målande berättade om slottets historia. Redan på1300-talet fanns en försvarsborg här, rester finns kvar.

En ny borg uppfördes i mitten på 1500-talet och efter giftermål kom borgen att tillhöra familjen Sparre. Familjen lät bygga om borgen till ett beboeligt slott under 300 år, men i början av 1800-talet dog ätten Sparre ut. Därefter förvärvades slottet av greve Carl de Geer, vars hustru ville ha ”en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand.” Arkitekt och byggmästare engagerades och efter 16 års arbete stod slottet klart 1848, men fyra stora torn som symboliserar de fyra årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för årets alla dagar!!!!

Riddarsalen och de olika salongerna är magnifika i all sin prakt, det syns att slottet nu har verksamhet som handlar om jakt. Familjen Klingspor  har varit ägare till slottet sedan 1888, och slottets ägare lägger stor vikt vid att värna om de kulturhistoriska värden som finns. Dessutom bedrivs jord- och skogsbruk, fastighetsförvaltning mm.

Mätta på intryck fortsatte resan till Dufweholms herrgård där det förutom en mycket god lunch fanns tillfälle att få visning av handelsboden och övriga byggnader.

Resans tredje resmål var Eriksbergs Slott inte det heller långt från Katrineholm. Flera av oss har sett det i ”Stjärnorna på slottet” där det senaste programmet spelades in.

Slottsträdgårdsmästaren var ciceron och guide först i museet med vagnar, tidstypiska kläder från 1800-talet. Slottet har anor sedan 1600-talet. Vi fick se kapellet, blicka ut över den fina barockträdgården och gå till orangeriet i bortre änden av parken. Även detta slott är ett ”levande slott”, dvs det ägs och bebos av familjen Bonde, nu i den åttonde generationen.

Idag bedrivs ett omfattande jord- och skogsbruk, godsets egendom sträcker sig ned till Östergötlands gräns – närmare 16 700 hektar mark. Därtill omfattar fastighetsbeståndet ca 450 byggnader. Efter rundvandringen avslutades besöket med kaffe och god kaka, samt tillfälle att göra inköp i slottsboden för intresserade.

Reseansvariga och busschaufför tackades för fint arranagemang och bra körning av vår ordförande Veine Eliasson och de fick alla varma applåder.

Barbro Broman

SPF Södermanland
Publicerad 2016-05-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas