Spännande hemlig resa med SPF Seniorerna Köpingshus
Landet runt | SPF Västmanland
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Colourbox

Spännande hemlig resa med SPF Seniorerna Köpingshus

SPF Västmanland
Publicerad 2016-03-07

Grått och trist väder mötte oss när vi klev på bussarna vid Tunadalstorget och nyfikenheten var stor åt vilket håll bussarna skulle åka. Gissandet i vår buss var stort när det bar av mot E 20, men hur långt det skulle bli kunde vi inte gissa oss till.

Första och viktiga kaffestoppet skedde i Södertälje på Scandic hotell, f.d Skogshöjden och där mötte guider upp. Rundturen i Södertälje var intressant, men skulle ha varit mycket mer givande om diset och dimman lättat. Det fanns många intressanta platser och det var imponerande med det ofantligt stora, 2 km, industrikomplexet Scania. Idag görs ca 200 lastbilar/dag mot i starten 1911 20 lastbilar och 30 personbilar på ett år

Södertälje betyder ”inskärning”, en djup vik in i landet från havet. Södertälje fick stadsrättigheter i slutet på 1300-talet. Under rundturen fick vi se garageporten där Björn Borg startade sin tenniskarriär, var Hasse Tellemar bott och var den store klematiskännaren Magnus Jonsson bott. Han har utvecklat mer än 50 olika arter av klematis. Idag har kommunen ca 95 000 invånare och i centrala staden ca 65 000 inv.

Vår guide var en utomordentlig kännare av Södertälje, dess historia och hur industrin utvecklats under 1900-talet. Scania utvecklades som en filial till Surahammars Bruk med start 1876. Idag arbetar 12 000 personer bara i Södertälje

Astra Zeneca ar fortfarande ca 5000 anställda trots att hela forskningsavdelningen flyttat utomlands. Här görs både flytande mediciner och den mycket vanliga Losec.

Fångvårdsanstalten Hall syntes inte i dimman, men vi åkte intill den liksom Sveriges Största kraftvärmeverk.

Därefter bar det av till Torekällberget och friluftsmuseum. En fin presentation av husen och de som bott och verkat där Samtidigt som vi alla fick chansen att köpa Södertäljekringlor.

Efter lunch fick vi ta del av Kultur 365 en kavalkad av händelser, musik och sång av två duktiga ungdomar som ingår i ett stort kulturprojekt för äldre. Det var musik från -40, -50, -60 och 70-tal. Trivsamt och underhållande. Eftermiddagen avslutades med att vi fick en givande bildvisning av Södertäljes historia med badinrättningar och en del dels om slussen, som är nordens största. Den slussen är viktig med tanke på sjöfarten som skall ända in till Köping.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2016-03-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas