SPF Leksand kan känna sig trygga
Landet runt | SPF Dalarna

SPF Leksand kan känna sig trygga

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-30

Efter ett besök på räddningstjänsten i Leksand känner sig de medlemmar som deltog i ett besök där ännu tryggare. Gruppen togs emot av räddningschefen Mats Brolin, som med hjälp av ett bildspel redogjorde för hur man bäst skyddar sig från brand i hemmet. Det allra viktigaste är att ha brandvarnare i alla rum. Batterierna i dessa ska bytas varje år. Brandsläckare av pulvertyp ska finnas på varje plan i villan och helst placeras i sovrummet. Han påminde också om vikten av att alltid dra ur alla sladdar från eluttagen när vi laddar mobiler och datorer m.m. Det räcker inte med att bara dra ur sladden från den laddade enheten. Datorn ska alltid stå på hårt underlag för att inte överhettas. Mats berättade att man numera har en hydrokopter på att tillgå, vilken kan användas året om för sjöräddning. Leksands sparbank har sponsrat den, och den ska användas av Leksand, Rättvik och Mora kommuner, vilket betyder att den täcker hela Siljan.

Efter en välbehövlig kaffestund följde en praktisk övning där deltagarna fick använda vanligt förekommande brandsläckare och prova att släcka en eld. Den fina brandstationen visades, och vi fick se all utrustning som finns i brandbilarna och vad den används till. Leksand kommer inom kort att få en helt ny brandbil till stationen med den allra senaste utrustning som går att få. Vi förundrades också över den utrustning som användes förr och fanns utställd på stationen.

Även ambulanserna i Leksand Rättvik finns numera på stationen i Leksand. Vi imponerades av den nya ambulansens utrustning. Ambulanssjuksköterskan berättade att man har utrustning för att snabbt hitta rätt genom gps och meddelanden från larmcentralen. Det finns 3 sorters larm, prio 1, prio 2 och prio 3, varav prio 1 betyder att det är bråttom. Leksands ambulans är bemannad dygnet runt. Hon uppmanade oss att absolut inte tvärbromsa när vi upptäcker en ambulans med blåljus i backspegeln utan att snabbt köra in på lämplig avfart och släppa förbi den.

Det blev ett mycket givande besök och vi konstaterade efteråt att vi kan känna oss trygga i räddningstjänstens händer när olyckan är framme.

Gunilla Lööw Östning, SPF Leksand

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas